Yeni kimlik kartlarıyla hayatımıza giren kiosk nedir?

Kioks nedir, nerededir? Yeni kimliklerle beraber vatandaşlarımızın aratma sorgularında kiosku merak ettiği ortaya çıktı. T.C Kimlik Kartları ile hayatımıza giren bir uygulama olan kiosk internet kullanıcıları tarafından merak ediliyor. Nüfus Müdürlüklerinde bulunan bu cihazlara giderek işlem yapabilirsiniz. Yeni kimlik kartları ile hayatımıza giren kiosk internet kullanıcıları tarafından merak ediliyor. Peki, kiosk nedir, nerededir? Yeni kimlikte PİN ve PUK işlemleri nasıl yapılır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Yeni kimlik kartlarıyla beraber hayatımıza giren kavramlardan biri olan kiosk vatandaşlarımız tarafından merakla araştırılıyor. Yeni kimlik kartlarını alan vatandaşlar zarfta kiosk yazısını görünce konu hakkında bilgi edinmek istiyor. Birçok yeniliği beraberinde getiren yeni uygulama ile ilgili detayları derlemeye çalıştık. Peki, kiosk nedir, nerededir? Yeni kimlikte PİN ve PUK işlemleri nasıl yapılır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

KİOSK NEDİR?

Kiosk Nüfus Cüzdanlarının yerine dağıtılan T.C.Kimlik Kartları ile hayatımıza giren yeni bir uygulama. Bu cihazlar üzerinden Kimlik Kartınızın şifresini aktif hale getirecek ve gerektiği durumlarda değiştirebileceksiniz. Konu hakkında aşağıda yer alan başlıklarda daha ayrıntılı bilgi aktarılacaktır.

KİOSKLAR NEREDE BULUNMAKTADIR?

Bu cihazlar sadece Nüfus Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Kimlik Kartınız ile ilgili şifre işlemi yapmak istediğinizde ancak Nüfus Müdürlüklerinde bulunan bu cihazlara giderek işlem yapabileceksiniz.
Henüz bu cihazlar hayatımıza yeni giren bir uygulama olduğundan dolayı sistem üzerinde zaman içinde çeşitli değişiklikler ile iyileştirmeler olacaktır.

KİOSK ÜZERİNDEN İŞLEMLER NASIL YAPILIYOR?

KİOSK cihazlar üzerinde işlem yapmak için kimliğiniz için başvuru yaptığınız zaman sizlere kapalı zarf içinde PİN kodu teslim edilmektedir. Daha sonra kimlik kartınız elinize ulaştığı zaman PİN kodunuz ile birlikte bu cihazlara gelerek dilediğiniz işlemi yapabileceksiniz.

Bu konuda ilk yapmanız gereken kapalı zarf içinde verilen PİN şifresini değiştirmektir. PİN şifresini kaybedenler ise, BİOMETRİK verileri ile yeniden şifre belirleyebilir.

KİMLİK KARTLARINDA KULLANILAN BİYOMETRİK VERİLER NELERDİR?

Biyometrik veriler kişinin tanınıp ayırt edilmesinde ayırıcı özellikleri ifade etmektedir. Yeni kimlik uygulamasında biyometrik veri uygulaması getirilmiştir. Bu veri sadece biyometrik fotoğraf olmayıp, aynı zamanda parmak izi, avuç içi izi verilerini de içermektedir.

Bu veriler alınmadan kesinlikle kimlik düzenleme işlemi yapılmayacaktır. Bu verilerin doğru ve kaliteli alınmasında son derece hassas davranılmakta olup, alınan biyometrik verinin kalitesi üst düzey olmak zorundadır.
Bu kaliteyi oluşturulan sistem otomatik olarak ölçmekte olduğundan sistemin kabul etmediği biyometrik veri yeniden alınacaktır. 5 kez denendikten sonra yinede biyometrik veriler alınamaz ise sisteme alınamadı diye işaretlenerek devam edilecektir.

PİN ŞİFRESİNİ TESLİM ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Başvuruyu yaptıktan hemen sonra kapalı zarf içinde PİN şifresi teslim edilecektir. Bu zarfın kapalı olup olmadığını, yıpranma ve yırtılma gibi durumların olup olmadığına dikkat ediniz. Şüphe etmeniz halinde bu zarfın değiştirilmesini hemen talep ediniz.

Ancak bu işlemi yapmak için zarf kontrolünü görevli memurun yanında yapmanız gereklidir. Yanından ayrıldıktan sonra böyle bir şeyi talep etme hakkınız olamaz.

PİN ŞİFRESİ BELİRLERKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Yeni kimlik kartlarınızı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususların başında PİN şifresi gelmektedir. Bunun sebebi zaman içinde bu şifre ile birlikte bir çok e devlet sistemi üzerinde işlem yapılacak olmasıdır.
Bunun için kolay tahmin edilebilir, doğum tarihi yada bir yakınızın doğum tarihi yani kimlik bilgilerinizde yer alan bilgiler olmamalı. Fonksiyonel olmalıdır. Harf rakam ve çeşitli işaretler içermelidir.

Ayrıca bu şifreyi herkesin ulaşacağı bir yerde ASLA tutmayınız. Örneğin cüzdanınızda kimlik kartınız ile birlikte asla bu şifreyi tutmayınız. Cüzdanınızın çalınması halinde bu şifrenin de yanlış kişinin eline geçmesi halinde çok büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

KİMLİK KARTINIZIN PİN ŞİFRESİNİ DEĞİŞTİRİRKEN DİKKATLİ OLUNUZ!

PİN değiştirme işlemi için kesinlikle tanımadığınız ve güvenmediğiniz hiç kimseden yardım talep etmeyiniz. Özellikle bir çok dolandırıcının bu cihazlar etrafında mesken tutabileceğini varsayarsak görevli dışında hiç kimseye danışmamanızı öneririz.

Ayrıca akraba ve tanıdıklarınızda dahi yardım talep ederken belirlediğiniz şifreyi onların görmemesine özen gösteriniz.

PİN şifresini kolay tahmin edilebilir olmamalıdır. Ayrıca herkesin ulaşabileceği bir kağıda da not edinmeyin.
UNUTMAYIN! Zaman içinde bu PİN kodları çok önemli hale gelecek ve Devlet sistemi ile olan bir çok işlem bu şifre ile yapılacaktır.

KİOSK ÜZERİNDEN PİN ŞİFRESİNİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?

Kimlik kartınıza ait PİN şifresini şuan itibari ile sadece Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOSKLAR üzerinden değiştirebilirsiniz.

Bu işlemi yapmak için muhakkak kimlik kartınızın yanınızda bulunması şarttır. Örneğin, kimlik başvurusu yaptıktan sonra kimlik PİN şifresi size hemen verilmektedir. Ancak kimliğiniz daha sonra adresinize gönderileceği için ancak kimlik kartınız geldiğinde PİN ile ilgili işlem yapabilirsiniz.

PİN şifresini değiştirmek için aşağıda belirtilen yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:

1- Biyometrik Doğrulama
2- Kişisel Mesaj Sorusu
3- PİN şifresi ile Değiştirme

YENİ KİMLİK KARTLARI NELERDİR?

Çipli kimlik kartı olarak adlandırılan yeni nufüs cüzdanları üzerinde sizin kişisel bilgilerinizi barındıran bir çip içeren yeni nesil bir kart oluyor. Yüksek güvenlik özellikleriyle donatılan bu kart tam manasıyla kullanılmaya başlandığında ise tüm resmi işleri bu kart vasıtasıyla yapabileceksiniz. Aynı zamanda sağlık karnesi, pasaport ve ehliyet gibi kartlar yerine de geçecek olan çipli kimlik kartı sadece ulusal değil, böylece uluslararası işlemlerde de gerekli olacak.

Dünya genelinde Türk rengi olarak kabul edilen turkuaz ana rengine sahip olacak kartlarda kadın-erkek eşitliğini simgelemesi açısından pembe/mavi gibi renk ayrımı da olmayacak. Herkesin ortak tipte ve renkte kullanacağı kartlarda Osmanlı'dan Selçuklu'dan gelen motifler ve özellikle modern Türk çizgilerine sahip olacağı söyleniyor.

YENİ KİMLİK KARTLARI GÜVENİLİR Mİ?

Çipli kimlik kartları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirtilenlere göre oldukça güvenli olacak. TÜBİTAK tarafından yapılan birçok güvenlik sistemiyle donatılan bu kartlarda özel DNA'ya sahip ve her kişide değişen mürekkepler, mikro ve hatta nano yazılar, şifreli grafikler ve elektronik olarak da yüksek bir güvenlik sistemi içerecek. Böylece %100 güvenli bir altyapı oluşturulmaya çalışan kartların açıklanmayan özel güvenlik önlemleri de mevcut olacak. Yerli mühendislik örneği olarak da gösterilen yeni nesil çipli kimlik kartlarında hem açık hem de kapalı olan bu önlemler ile kopyalanması imkansız hale geliyor.

ÇİPLİ KİMLİK KARTLARI HANGİ KONULARDA KOLAYLIK SAĞLIYOR

Uluslararası standartlar, uyumluluk esasları ve güvenlik kriterlerine sahip olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sisteminin kullanıldığı kimlik kartı, bu özelliğiyle milli bir güvenliği de beraberinde getirmektedir. Kimlik Bilgilerimizin hem ulusal hem de uluslararası seviyede güvenliğini sağlamak amacına hizmet eden milli işletim sistemi, uluslararası tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçmiştir.

T.C. Çipli Kimlik Kartı elektronik ve görsel olarak birçok güvenlik unsurunu barındırmaktadır. Tüm iletişim altyapısı Tübitak UEKAE tarafından geliştirilen kriptolarla korunan T.C. Çipli Kimlik Kartı’nın içerdiği bilgilere art niyetli ulaşılmasının önüne geçilmiştir. Taklit edilmesi ve kopyalanması imkânsız hale getirilmiştir.

Yüksek Güvenlik Özellikleri Sayesinde Daha Güvenli Bir Yaşam

Kimlik Sahteciliğinin Önlenmesi

Kimlik Doğrulamada İşlem Kolaylığı

Taşıma Kolaylığı

Uzun Süreli Kullanım

Birçok E-Devlet Uygulamasıyla Entegrasyon İmkânı

Devlet Bahçeli MHP Grup Toplantısı'nda konuşuyor! Silivri'de işçi servisi kaza yaptı! 1'i ağır 6 yaralı İlk destek DEM'den! CHP de provokasyona alet oldu...
Sonraki Haber