Yeni karar yayımlandı! Kimler bedelli askerlikten yararlanabilecek?

Türkiye'de vatani görevini yapmak isteyenler için önemli bir seçenek olan bedelli askerlik sistemi, yeni yönetmelikle beraber değişiyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte bedelli askerlik hakkı ve başvuru süreçleri yeniden düzenlendi. Peki İşte, bedelli askerlikte getirilen yeni kurallar ve değişiklikler:

Türkiye’de vatani görevlerini yapmak isteyen vatandaşlar, bedelli askerlik şeklinde belirli bir ücret karşılığında gerçekleştirebiliyorlar. Son olarak geçtiğimiz saatlerde bedelli askerlik sisteminde ise yeni bir değişiklik yapıldı. Bu çerçevede kimlerin, ne şekilde bedelli askerlikten yararlanacakları Milli Savunma Bakanlığı tarafından yeni bir sistem ile gündeme geldi. Bedelli askerlik ile alakalı olarak bazı yeni kurallar Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile duyuruldu. Peki, yeni yönetmenliğe göre kimler bedelli askerlikten yararlanabilecek?

KİMLER BEDELLİ ASKERLİKTEN YARARLANABİLECEK?

Artık fiili askerlik hizmetine başlayanlar bedelli askerlik hakkından yararlanamayacak. Aynı şekilde daha önce kura veya sınıflandırma işlemine girmiş ve vazgeçmiş olanlar da bedelli askerlik hakkına sahip olmayacaklar. Bedelli askerlik başvurusu yapanların bedelli askerlik ücretini 2 ay içerisinde ödemeleri gerekecek, aksi takdirde hakları ellerinden alınacak.

Bedelli askerlik için başvurular normalde e-devlet üzerinden yapılabiliyordu ancak yeni düzenlemeyle birlikte yoklama kaçağı, saklı ve bakaya olanlara e-devlet üzerinden başvuru hakkı verilmeyecek. Bu kişiler bedelli askerlik başvurusu yapmak istediklerinde askerlik şubelerine başvurmak zorunda kalacaklar ve başka bir alternatif yolla başvuru yapmaları mümkün olmayacak.

Bedelli askerlik için başvuru yapan ve çekilen kurada ismi çıkan ya da sınıflandırma işlemi sonucunda bedelli askerlik hakkı elde edenler, bu haktan vazgeçtiklerinde bir daha bedelli askerlik başvurusu yapamayacaklar. Bu kişiler bedelli askerlik dışında farklı bir yöntemle askerlik görevlerini yerine getirmek zorunda kalacaklar.

Bedelli askerlik kontenjanları, Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek. Bu kontenjanlara göre kura çekimi yapılacak ve Genelkurmay Başkanlığı ile koordinasyon halinde belirlenen kontenjanlar, bedelli askerlik başvurularında belirleyici olacak.

Temel askerlik eğitimini tamamlamadan Türk vatandaşlığından çıkanlar veya çıkarılanlar, yeniden Türk vatandaşı olduklarında bedelli askerlikle ilgili yeni bir hakka sahip olamayacaklar. Bu kişiler bedelli askerlikle askerlik görevlerini yerine getiremeyecekler. Aynı şekilde hak sahibi olmadığı halde bedelli askerlik yapanlar da bedelli askerlik kapsamından çıkarılacaklar.

Yapılan bu yeni düzenlemelerle beraber bedelli askerlik sistemine getirilen kurallar, askerlik hizmetini bedelli yoluyla yapmak isteyenler için önemli bir rehber niteliği taşıyor. Vatandaşlar, bu kurallara dikkat ederek bedelli askerlik hakkından en iyi şekilde faydalanabilecekler.

Fatih'te kamyon köprüye sıkıştı... Survivor All Star'da heyecan ve eğlence bir arada! Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim dedikodularına son noktayı koydu!
Sonraki Haber