Yeni dönem başlıyor: Plastik, şişe ve metal kaplar para karşılığında iade edilecek

1 OCAK’TA BAŞLIYOR 

Kaynakların kıt olduğu bir ortamda geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ hedefi için ‘depozito yönetimi’ hayati bir öneme sahip. Bu nedenle tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hazırlanan ‘Depozito Yönetim Sistemi’, bu yıl içerisinde tamamlanıp, 1 Ocak 2024 itibarıyla da zorunlu hale getirilecek.

Türkiye’de yıllık yaklaşık 50 milyar tek kullanımlık içecek ambalajı piyasaya sürülüyor. Zorunlu depozito sistemiyle bunlar ekonomiye kazandırılacak, çevre korunacak.

 BARKODLAR HAZIRLANDI

Sektör yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, depozito sisteminin işleyişini sağlayacak olan barkodlar hazır hale getirildi. Artık tüketilen tek kullanımlık içeceklerin fiyatına bir depozito bedeli yansıtılacak. Örneğin; pet şişede olan bir içeceğin depozito bedeli 1 lira olacak.

Tüketilen bu içeceğin ambalajı depozito iade makinesine atılınca 1 lira geri alınacak ve mobil uygulama yoluyla hesabınıza geçecek. Aslında sistem bir zorunluluk getiriyor. Ambalajın çöpe değil, geri dönüşüme gitmesi sağlanıyor. Sistemin takibi için yerli yazılım ile barkod basımında kullanılacak mürekkep de hazır. Sistemin benzeri Almanya ve Danimarka’da uygulanıyor.

19 Mayıs neden kutlanıyor? 19 Mayıs anlam ve önemi... En güzel 19 Mayıs sözleri! Atatürk'ün 19 Mayıs ile ilgili sözleri En güzel 19 Mayıs resmi ve kurumsal mesajları! 19 Mayıs ile ilgili şiirler! 2,3,4 kıtalık 19 Mayıs şiirleri! 19 Mayıs sözleri! En güzel 19 Mayıs pano yazıları! Bugün kimin maçı var? 18 Mayıs 2024 maç programı!