Yastık altındaki dolarlara dikkat! Küresel rezervler düşüyor...

Eurizon tarafından paylaşılan yeni bir bilgiye göre, merkez bankalarının ABD doları cinsinden tuttuğu rezervlerin yüzdesi, küresel toplam rezervlerin yarısından daha azına düştü.

Eurizon SLJ Asset Management'tan tarafından paylaşılan bir notta, ABD'nin Rusya Merkez Bankası'nda son zamanlarda yürürlüğe koyulan yaptırımların, rezerv para birimi olarak dolara karşı olan güveni sarstığını belirtiliyor.

Dolar rezervlerindeki düşüş netleşmeye başladı

Merkez bankaları rezervlerini ABD dolarından uzaklaştırmaya başlıyor. 17 Nisan'da Eurizon tarafından yayınlanan bilgilerde, merkez bankalarının dolar cinsinden tuttuğu rezervlerin yüzdesinin 2022'de %47'ye ulaştığını ve doların %55'i temsil ettiği 2021'den bu yana net bir düşüş gösterdiğini ortaya koydu.

Ayrıca analistler, yalnızca bir yıldaki bu düşüşün "olağanüstü" olduğunu ve ABD dolarının öngörülen kayıp oranının hızlanmasına işaret ettiğini açıklıyor.

Altına yönelik yatırım artmaya devam ediyor

Rapora göre bunun nedeni, ABD hükümetinin mevcut Rusya-Ukrayna ihtilafına müdahil olması, yurtdışındaki altın ve döviz varlıklarını dondurması ve birkaç önemli şirketi devreye sokması nedeniyle Rusya'ya uyguladığı geniş yaptırım paketiyle alakalı olduğu belirtiliyor.

19 Nisan'da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Pankin, giderek daha fazla ülkenin döviz rezervlerini düşürürken altın varlıklarını artırdığına dikkat çekerek bu "silahlandırmayı" eleştirerek şu sözleri söyledi

"Bu eğilimler, ABD dolarının büyüdüğünü, güçlendiğini ancak günlük operasyonlar için hala toksik yönde olduğunu gösteriyor. Bu bir ana akım trend değil, ama bir trend olabileceğine inanıyorum."

Ankara'da aranan 1158 kişi yakalandı CarrefourSA'dan kamp ve spor malzemelerinde uygun fiyatlı fırsatlar! Beşiktaş - Ankaragücü maçına Hollandalı hakem atandı
Sonraki Haber