Yağmur (bulut) tohumlama nedir? Nasıl yapılır?

Dubai, yapay yağmurun neden olduğu bir felaketle sarsıldı, bu durum şehri durma noktasına getirdi. Şehir, bulut tohumlama teknolojisinden olumsuz etkilendi ve günlük yaşam durma noktasına geldi. Bu çerçevede, yağmur tohumlama (bulut tohumlama) teknolojisinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, yağmur tohumlama nedir? Nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...

ubai, genellikle yüksek sıcaklıklarla geçen bir dönemi geride bırakırken, son zamanlarda şehir beklenmedik sellerle karşı karşıya kaldı. Bulut tohumlama teknolojisiyle başlatılan yapay yağmur, şehre tahmin edilenden daha fazla yağış getirdi. Bu durum, şehrin normal yaşamını durma noktasına getirdi. Peki, yağmur tohumlama nedir? Nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

YAĞMUR (BULUT) TOHUMLAMA NEDİR?

Bulut tohumlama uygulamaları, yapay yağış çalışmalarının temelini oluşturur. Bu yöntem, bulutlarda meydana gelen fiziksel süreçleri etkilemek amacıyla gümüş iyodür gibi çeşitli kimyasal maddelerin bulutlara serpilmesini içerir. Bu sayede yağış miktarı ve türü değiştirilerek hava koşulları üzerinde kontrol sağlanabilir.

Yapay yağış, su açığını gidermek ve su kaynaklarını artırmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir ve yalnızca belirli sıcaklık ve nem koşullarına sahip bulutlara uygulanabilir.

Yapay tohumlama sürecinde, gümüş iyodür, amonyum nitrat, kadmiyum iyodür ve benzeri higroskopik materyaller, yağmur bulutuna çekirdek oluşturmak üzere püskürtülür.

Dışişleri Bakan Yardımcılığı'na atanan Burhanettin Duran kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayşe Berrin Ekinci kimdir?
Sonraki Haber