Türk-iş Başkanı Ergün Atalay: Asgari ücret için teklifi makul bulmazsak yine toplantıya gitmeyiz

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret toplantısından önce "Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz” ifadelerini kullandı.

Bugün, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak zam oranını belirlemek üzere toplanıyor. Bu karar, 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilemenin yanı sıra tüm ülke için de önem taşıyor. Farklı kaynaklardan çeşitli rakamlar ortaya atılsa da işçi kesimi, hükümetin önerdiği rakamı merakla bekliyor. Asgari ücret, çalışanların yaşam standartlarını etkileyen ve ekonomik dengeyi belirleyen önemli bir unsur. Dolayısıyla, bugünkü toplantı sonucunda belirlenecek zam oranı, işçiler ve genel olarak ekonomi açısından büyük bir önem taşıyor.

BİRÇOK ALANDA DOĞRUDAN ETKİSİ OLACAK

Asgari ücrete yapılacak düzenleme, birçok alanda doğrudan etkileri olan önemli bir karardır. Bu karar, 65 yaş aylığı, işsizlik maaşı, staj ücreti, sosyal yardımlar, kıdem-ihbar tazminatları, iş göremezlik ödeneği, emzirme yardımı gibi birçok destek ve ödemenin belirlenmesinde referans olarak kullanılıyor.

Kulislerde dolaşan bilgilere göre, asgari ücretin bir işçi için net 11-12 bin TL aralığında olabileceği konuşuluyor.

"İŞİMİZE GELMEYEN BİR TEKLİF OLURSA TOPLANTIYA GİTMEYİZ"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret toplantısı öncesinde Habertürk gazetesinden Bülent Aydemir'in sorularını yanıtladı. Atalay, hükümetin asgari ücret teklifini henüz görmediklerini belirterek, "Önümüzü bir görelim. Geçen sene teklifi makul bulmadığımız için toplantıya katılmamıştık. Eğer işimize uymayan bir rakam olursa yine toplantıya katılmayabiliriz" şeklinde konuştu. Türk-İş Başkanı, işçi kesiminin beklentilerini karşılayacak adil bir asgari ücret talepleri olduğunu vurgulayarak, hükümetin teklifini gördükten sonra kararlarını vereceklerini ifade etti.

"İHALE BANA KALIYOR"

Türk-İş’e bağlı iş kollarında asgari ücretli olmadığını hatırlatan Atalay, “Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz” ifadelerini kullandı.

Türk-İş Başkanı Atalay, mevcut koşullarda asgari ücretin yaşanabilir bir ücret olmadığı konusunda görüş belirtirken, ücretin belirlenmesi sürecinin yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Atalay ayrıca işverenlere yönelik bir çağrıda bulunarak, "Çalışana asgari ücretin üzerinde bir ücret verin. Kim engelliyor sizi?" ifadelerini kullandı. İşverenlerin çalışanların refahını gözetmelerini ve adil ücret politikaları uygulamalarını istedi. Atalay, işverenlerin sorumluluğunu vurgulayarak, asgari ücretin insanca yaşam standartlarını karşılaması gerektiğini ifade etti.

Konya'da gece vakti deprem! Bahar dizisinin Umay'ı Afra Saraçoğlu'na benzetildi! Çileden çıktı Filistin bayrağı açtığı için tehdit edilmişti! Milli Sporcu Akyüz konu
Sonraki Haber