Tuncay Beşikçi kimdir?

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin ardından, 123 bin ByLock kullanıcısından önemli bir bölümünün farkında olmadan, şifreli haberleşme programının kullanıcısı gibi işlem gördüğünü açıklayan ilk isimlerden biri adli bilişimci Tuncay Beşikçi’ydi. Birçok kişi, verdiği raporlar yüzünden ona “Kumpas sökücü” diyor. Peki, Tuncay Beşikçi kimdir? Ne iş yapıyor? Detaylar haberimizde...

Tuncay Beşikçi vatandaşlarımız tarafından aranıyor... Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün gizli haberleşme ağı ByLock’u kullananlara yönelik çalışmalarda, 11 bin 480 kişinin iradesi dışında bu programa yönlendirildiğini belirledi. Adli bilişimci Tuncay Beşikçi, vatandaşların nasıl ByLock mağduru olduklarını anlattı. Tuncay Beşikçi, ByLock mağduru olduğunu söyleyenlerin telefonlarını incelediğinde, müzik dinlemek, kıbleyi bulmak için cep telefonu kullanan birçok kişinin haksız yere cezaevine girdiğini ortaya çıkardı. Önce Ankaralı bir avukatın kıble bulmak için girdiği bir programla, sonra da bir Cumhuriyet Gazetesi Muhasebe Bölümü çalışanının müzik dinleme programıyla “ByLockçu” olarak damgalandığını ortaya çıkardı. Peki, Tuncay Beşikçi kimdir? Ne iş yapıyor? Detaylar haberimizde...

TUNCAY BEŞİKÇİ KİMDİR?

Middlesex Üniversitesi, Mühendislik ve Bilgi Bilimleri Fakültesi, Adli Bilişim Mühendisliği bölümünden 1. Sınıf Onur Derecesi ile bölüm birincisi olarak mezun olmuştur, halen Stockholm Üniversitesi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Geliştirilmesi bölümünde yüksek lisansına devam etmektedir.

Adli Bilişim, Bilgi Güvenliği, Olay Yeri İncelemesi, Zararlı Yazılım Analizi, Veri Sahteciliği ve Hırsızlığı, Sızma Testleri, Bilişim Suçları, Siber Savunma, Veri ve Şifre Kurtarma, İşletim Sistemleri, Mobil Cihazlar ve İnternet Adli İncelemesi gibi konularda; aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Polis Kriminal Büro, Adli Tıp Kurumu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Kriminal Büro gibi kamu ve özel sektörden birçok kuruluşa eğitmenlik ve danışmanlık hizmetleri sunmuştur.

2012 yılı öncesinde Birleşik Krallık’da 10 yıl süre ile bilişimin; veritabanları, programlama, bilgisayar ve ağ güvenliği gibi çeşitli alanlarında çalışmıştır.

2012 yılı itibarı ile İstanbul Adliyesi Hukuk ve Ceza Mahkemeleri’nde Adli Bilişim, Bilişim, İnternet ve Sahtecilik Suçları gibi konularda Adli Bilirkişidir. Bu kapsamda sayısız davada görev almış, bilirkişi olarak atanmış ve uzman mütalaaları sunmuştur. Bu davaların arasında dijital delillerin öne çıktığı, kamuoyunda 28 Şubat, Atabeyler, Ergenekon, Poyrazköy, OdaTV, Kumpas davaları ve FETÖ/PDY olarak bilinen Türkiye siyasi tarihinin en büyük davaları da yer almaktadır.

BCS (British Computer Society), ACFE (Association of Certified Fraud Examiners), INETA (International.Net Association) ve Adli Bilişim Derneği üyesidir.

Dünya genelinde 49 kişinin sahip olduğu, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kabul edilen, Adli Bilişim ve Siber Güvenlik alanlarında en üst düzey sertifikalardan biri olan CCFP (Certified Cyber Forensic Professional) ünvanlı Türkiye’deki ilk ve tek kişi olması haricinde Accessdata, Guidance Software, Microsoft, Ec-Council, Ace Laboratory ve Cisco gibi firmalardan bilişimin çeşitli alanlarında çok sayıda sertifika sahibidir, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

MOR BEYİN NEDİR?

Ekim 2017’ye kadar bilinmeyen bir olay tespit edildi. FETÖ tespit edileceğini anlayınca, 2014'lerde bir program geliştirmiş. 'Mor Beyin' diye, 'morbeyin.com' Bunun altına çeşitli aplikasyonlar yerleştirmiş. Namaz saatlerini sorduğunuz, Türkçe-İngilizce sözlük aplikasyonu, müzik uygulaması indirdi...

Sizin hiç alakanız yok FETÖ ile evinizden işinize giderken müzik dinleyeyim diyorsunuz, namaz saatini merak ediyorsunuz. Herkesin dünya görüşüne göre bir şey var.

Oraya girdiğinizde sizi Bylock'un yurtdışındaki sunucusuna 1 piksellik basit bir şey indirerek yönlendirmiş ve 1-2 saniye telefonunuz ByLock ile bağlanmış görünüyor.

DEM Parti'de deprem! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti Kadıköy'de Tacettin Kutay'ın kızına taciz iddiası: Adli işlem başladı Türkiye'den Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
Sonraki Haber