Togg ve Tesla peş peşe satışa çıktı; zorunlu trafik sigortasında değişim kaçınılmaz oldu! Hasarsızlık indirimi arttı!

Togg’un piyasaya girmesinin ardından Tesla da Türkiye satışlarını başlattı. İki elektrikli araçla birlikte zorunlu trafik sigortası sisteminde birtakım değişikliklere gidildi. İşte detaylar…

Trafikte araç kadar sürücülerin güvenliğini de önceleyen sigorta ve kaskolar, artan maliyetler nedeniyle önemsiz hale gelmeye başlamıştı. Ancak peş peşe yaşanan deprem ve sel felaketlerinin ardından araç sigortalarının ve kaskolarının yaptırılmasının yaşanabilecek felaketlere karşı ne denli tedbir oluşturduğu bir kez daha acı bir şekilde ortaya çıktı. Tedbirin temelini oluşturan kasko ve sigortalara ilişkin ilgili bakanlıkça yeni bir karar alındı.

Elektrikli araçların artmaya başladığı Türkiye’de zorunlu trafik sigortasına ilişkin bir değişiklik gerektiği bir süredir konuşuluyor. Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili Togg ile dünyanın popüler elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlarına başladı. Peş peşe başlayan satışların ardından, trafik sigortasına elektrikli araç düzenlemesi geldi. Hasarsızlık indirimi artarken, prim oranları da değişti. İşte detaylar…

TRAFİK SİGORTASINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Trafik sigortasında birtakım değişiklik yapılarken; yapılan değişiklik Resmi Gazete aracılığıyla ilan edildi. Yeni karar göre, hasarın giderilmesinde ve tazminatın ödenmesinde uygulanacak olan indirimin, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçalar veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi halinde yüzde 20’ye kadar çıkmasına karar verildi. Elektrikli araçlar için yüzde 10 zorunlu trafik sigortası prim indiriminin uygulanabilmesi de yeni kararla birlikte mümkün hale geldi. Hasarsızlık ve hasar sebebiyle prim artırım oranlarında da değişikliğe gidilirken, yeni kararla birlikte bu oran yüzde 50’ye kadar yükseltildi.

TRAFİK SİGORTASI RAKAMLARI BELLİ OLDU

Öte yandan Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) paylaştığı veriler dikkat çekti. Bu verilere göre, zorunlu trafik sigortasında hasar ödemesi yıllıkta yüzde 94,7 artarak 28,5 milyar TL’ye kadar ulaştı. Aynı veri, üç aylıkta yüzde 89 artışla 9,4 milyar TL’ye çıkarken; yıllık bazda 2021 yılında 2,7 milyar TL olan teknik zarar, 2022 yılında artış gören veriler oldu. TSB’nin hesabına göre bu rakam, 2022 yılında 11,7 milyar TL’ye kadar yükseldi. Aynı verinin üç aylık ölçümleri ise; 1,8 milyar liralık teknik zarardan 3,8 milyar teknik zarara çıkıldığını gösterdi.

Kadıköy'de Tacettin Kutay'ın kızına taciz iddiası: Adli işlem başladı Gürcistan'da 10 binlerce kişi sokakta! AB içi yeni tasarı! 30 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! İşte o kararlar...
Sonraki Haber