Teknoloji şirketi çalışanı hayatını kaybetti: Günde 12 saati haftada 6 gün çalışıyordu

Teknoloji şirketlerindeki ağır çalışma konulları özellikle Çin'de etkisini devam ettiriyor. Video sitesi Bilibili'de çalışan bir kişi geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden çalışanın haftanın 6 günü günde 12 saat çalıştığı iddia edildi. Olayın ortaya çıkması sonrası sosyal medyada binlerce paylaşım yapılsa da Çinli şirket söz konusu iddiayı reddetti.

Çin'de özellikle teknoloji şirketilerindeki toksik çalışma saatlerine yönelik tepkileri artıran bir haber geldi. Video platformu Bilibili'de çalışan 25 yaşındaki bir kişi geçirdiği rahatsızlık sonrası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Beyin kanaması geçiren çalışanın yüksek çalışma saatleri nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Çinli şirket yaptığı açıklamada hayatını kaybeden çalışanın fazla mesai yaptığı iddialarını reddederek çalışanın geçen hafta sabah 9'dan akşam 6.30'a kadar çalıştığını söyledi. Öte yandan açıklamada çalışanlara çağrı yapılarak sağlıklarına dikkat etmeleri, sağlık problemi yaşamaları durumunda hastalık izni almaları ve sorumlu müdürleriyle iletişime geçmeleri gerektiği istendi.

Öte yandan Bilibili, polis soruşturması için güvenlik güçleri ve hayatını kaybeden çalışanın ailesiyle iletişimde olduklarını ve konuyla özel bir ekibin ilgilendiğini sözlerine ekledi.

HAFTANIN 6 GÜNÜ, GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Çin'deki yüksek çalışma saatleri uzun süredir ülkenin büyük tartışma konularından biri olmaya devam ediyor "996 kültürü" olarak adlandırılan sistemde çalışanlar haftanın 6 günü sabah 09.00'dan akşam saat 21.00'a kadar çalışmak zorunda kalıyor.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Çin'deki ağır çalışma şartları sosyal medyada da gündem oldu. Bilibili'de çalışan kişinin hayatını kaybetmesi sonrası ağır çalışma şartları konusunda binlerce paylaşım yapıldı. Çin'in sosyal medya uygulaması Webio'da yapılan paylaşımlarda birçok kişi ağır çalışma koşullarına isyan etti.

Bazı sosyal medya kullanıcıları bu durumdan hükümetin duruma sessiz kalmasını sorumlu tutarken, bazı Bilibili çalışanları günde 12 saat çalıştıklarını söyledi. Çalışanların bazıları yıllık izinlerini kullanamadıklarını ve fazla mesai ücreti alamadıklarını iddia etti.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

İzmir'de bugün hava nasıl olacak? Meteorolojiden Ankara için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı! Elebaşılığını Semed Ötünç'ün yaptığı organize suç örgütü çökertildi
Sonraki Haber