Tarihte bugün ne oldu 9 Mayıs? Önemli olaylar, kim doğdu, kim öldü?

Günümüzde hemen her gün, tarihte yaşanan önemli gelişmelere tanık oluyor ve bu gelişmeleri araştırıyoruz. Vatandaşlar, tarihte 9 Mayıs günü ne olduğunu, önemli tarihi olayları, doğumları ve ölümleri büyük bir merakla araştırıyor. Peki, tarihte bugün ne oldu 9 Mayıs? Ayrıntılar haberimizde...

9 Mayıs tarihinde yaşanan doğumlar, ölümler ve önemli olaylar, "Tarihte bugün ne oldu?" başlığı ile vatandaşlar tarafından büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, tarihte bugün ne oldu 9 Mayıs ? 9 Mayıs'ta ne oldu? Kim doğdu, kim öldü? Ayrıntılar haberimizde...

1485 - Davutpaşa Lisesi, dönemin Sadrazamı Davut Paşa tarafından 'Mekteb-i Sübyan' adıyla kuruldu. Okul, 1847'de Rüşdiye Mektebi'ne dönüştü.

1926 - Amerikalı kâşif Amiral Richard E. Byrd, Kuzey Kutbu'na doğru ilk uçuşunu yaptı.

1935 - Cumhuriyet Halk Fırkası Dördüncü Büyük Kurultayı toplandı. Kurultayda, "fırka" yerine "parti" sözcüğü benimsendi. Altı Ok daha ayrıntılı bir şekilde ele alındı. "Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir" denilerek; Kemalizm, ilk kez resmi olarak tanımlandı.

1936 - Benito Mussolini, İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti.

1950 - Avrupa Günü, 1950'de Robert Schumann, Avrupa'nın güvenliği için kaçınılmaz olan birleşik bir Avrupa fikrini ortaya çıkardı. Schuman Bildirgesi olarak bilinen bu sunuş, Avrupa Birliği'nin temellerini attı. Sonra, 1985 Milan Zirvesi'nde de 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanması kararı alındı.

1955 - Anneler Günü, Türkiye'de ilk kez kutlandı.

1955 - Batı Almanya, NATO'ya katıldı.

1960 - ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ilk doğum kontrol hapının piyasaya sürülmesini onayladı.

1971 - Darüşşafaka Lisesi'ne kız öğrenci alınması kararlaştırıldı.

1984 - Yaşar Kemal'e, Fransız Devlet Nişanı "Legion d'Honneur" verildi.

1987 - Polonya Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Varşova'dan New York'a gitmek üzere havalandıktan hemen sonra düştü: 183 kişi öldü.

1988 - Mardin’in Nusaybin ilçesi Taşköyü’nün Behmenin mezrasını basan PKK'lı eylemciler, bir aileden 8’i çocuk, 2’si kadın olmak üzere, 11 kişiyi öldürdüler, 2 çocuk ağır yaralandı. Eylemcilerin Şırnak baskınında kaçırdıkları 3 kişi de ölü bulundu.

2000 - Çankaya Köşkü'nü terk etmeden önce, 80'e yakın Devlet Başkanına veda mektubu yazan Süleyman Demirel; Hafız Esad, Muammer Kaddafi, Saddam Hüseyin, Slobodan Milošević ve Pervez Müşerref'i listesine dahil etmedi.

2000 - Macaristan'da düzenlenen ve olimpiyat elemelerine hazırlık niteliği taşıyan 17. Uluslararası Szeged Kürek Şampiyonası'nda, Türk sporcuları iki altın, dört gümüş ve üç bronz madalya kazandı. Kürekçilerimiz, Türk Kürek tarihinde de en fazla madalya kazanan ekip oldu.

2001 - Gana'nın başkenti Akra'da oynanan bir futbol maçında çıkan izdihamda, 130 kişi öldü.

2002 – 11 gündür tedavi gördüğü hastaneden taburcu olduktan sonra çalışmalarını evinde sürdüren Başbakan Bülent Ecevit, 'görevini bırakmayacağını' söyledi.

2008 - Motosiklet yarışçısı Sinan Sofuoğlu hayatını kaybetti.

2010- Dünya İstatistik Günü (istatistikleri kutlamak için uluslararası bir gündür. Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu tarafından oluşturulan bu gün ilk olarak 20 Ekim 2010'da kutlanmıştır. Her beş yılda bir kutlanmaktadır.)

2014 - Müzisyen ve klarnet virtüözü Selim Sesler hayatını kaybetti.

2015 - Asker, devlet adamı ve ressam Kenan Evren hayatını kaybetti.

İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı Karabağ’dan çekilen Rusya güvenilir müttefik değilmiş Rüzgar Aksoy, Kirli Sepeti dizisine geri dönüyor
Sonraki Haber