Startup girişimlerine yatırımlar 2023 yılında 10 milyar doları görebilir

Türkiye’de startup faaliyetleri hakkında değerlendirme de bulunan Re-Pie Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel, "Girişimlere yapılan yatırım tutarı yıllar itibarıyla katlaya katlaya giderse 2022'de 4 milyar dolar ve 2023'te 10 milyar doları bulabilir." yorumunda bulundu.

This browser does not support the video element.

Türkiye'nin son dönemde yükselen girişim ekosistemi ve gelecek dönem yatırım alanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çamlıbel ülkede her sektörde girişimleri desteklemek için el birliği içerisinde olduğunu belirtirken, akademik dünyanın teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri ve kuluçka merkezleri ile startupları destek sağladığını aktardı.

Devlet tarafından da kamusal ve yarı kamusal organlarla girişimcilere destek verildiğini söyleyen Çamlıbel, finans sektörünün yanı sıra bireysel ve kurumsal yatırımcıların da girişimlere katkı verdiğini belirtti.

Girişimlerin ve girişimcilerin maddi ve teknik anlamda desteklenmesini önemli ve değerli bulduğunu ifade eden Çamlıbel, "Çünkü önümüzdeki dönemde Türkiye'nin rekabet üstünlüğü yaratabilmesi için özellikle teknoloji girişimlerinin bütüncül bir yaklaşımla desteklenmesi gerekiyor. Bu şekilde ancak atılım ortamı oluşturulur." açıklamasında bulundu.

YATIRICIMLAR SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİ KISTAS ALIYOR

Çamlıbel, Türkiye genelinde girişimlere yapılan yatırımların 2021'de geçen yıla göre iki katı daha fazla gerçekleşmesini beklediklerini aktarırken toplam yatırımın yıl sonuna dek 2 milyar dolara ulaşabileceğini düşünüyor. Türkiye’de kurulup yurt dışına açılan şirketler ile ilgili de yorum yapan Çamlıbel, şu sözleri kullandı:

"Bunun içinde Türkiye'de doğmuş ve yurt dışına açılmış, Türkiye'de doğmuş ve ağırlıklı faaliyetini burada devam ettiren firmalar var. Bu yatırım tutarı yıllar itibarıyla katlaya katlaya giderse 2022'de 4 milyar dolar ve 2023'te 10 milyar doları bulabilir. Girişimlerin hızlı bir şekilde başarılı olanlarının geniş bir pazara hitap edebilmeleri için yurt dışına taşınması önem arz ediyor. Buna Getir ve Colendi'yi örnek verebiliriz. Bu gibi firmaların yurt dışına açıldıktan sonra oradan da yatırım almalarının Türkiye'ye ilave katkısı olduğunu düşünüyorum."

Çamlıbel, Re-Pie firması olarak kendi Getir hisselerinin yaklaşık 4'te 1'ini yabancı yatırımcılara sattıklarını ve Türkiye'ye yurt dışından 30 milyon dolarlık para girişi sağlandığını belirtti. Çamlıbel, sürdürülebilirlik konusu göz önünde bulundurduklarını, yatırımcıların fon sağlarken dikkate aldığı önemli kriterlerin başında sürdürülebilirlik olduğunu aktardı.

Mehmet Şimşek seçimlerden sonra ilk yatırımcılar toplantısında konuştu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Milli Muharip Uçak KAAN 2028'de envantere giriyor! Ticaret Bakanlığı 17 ilde restoran, lokanta ve kafeleri denetledi İstikbal Mobilya'nın erkek yöneticilerinden kadın çalışanlara jest Türkiye'de enflasyon yüzde 15-20 bandına düşecek...