Sözlü, yazılı kurban vekaleti nasıl verilir? 2021 Kurban vekalet ücreti ne kadar?

Kurban vekaleti, Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile beraber yeniden gündem oldu. Sözlü ve yazılı kurban vekaletinin nasıl verildiği konusunda araştırma yaparken başkasının adına kurban kesecek ise nasıl davranması gerektiğini merak etmekte. Peki, kurban vekalet ücreti ne kadar?

2021 yılında Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bazı konular şimdiden gündeme gelmeye başladı. Bu konular arasında sık sık araştırılan hadiselerden birisi olan kurban vekaleti konusunda araştırma yapanlar sözlü ve yazılı kurban vekaleti nasıl verilir sorusuna yanıt aradı.

KURBAN VEKALETİ NEDİR?

Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayanların, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına vekalet denmektedir. Kurban vekaleti, kesim sırasında hayvanın yanında bulunan bireylerce sözlü olarak verilebilmektedir.

SÖZLÜ KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Kurban vekaleti sözlü de verilebilmektedir. Sözlü olarak bir kişi başkasına “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” sözcüklerini kullanır. Buna istinaden vekaleti alan birey, kurbanı bizzat kendisi kesebilir ya da aldığı vekâleti bir başkasına devrederek, bu işlemi, tayin ettiği bu yeni vekile de yaptırabilir. Buradaki vekâlet, umumi vekalet olarak adlandırılır. Yani vekil tayin edilen kişi, işi bizzat kendisi yapabileceği gibi, yeni bir vekil tayini ile de başkasına yaptırabilmektedir.

YAZILI KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Yazılı vekalet, vekâlet veren kişi adına “Belli bir şahsa kurban kesme, kestirme ve kurbanla ilgili diğer işleri yapma ve yaptırma konusunda vekâlet verdiğine” dair bir vekâlet belgesi düzenlenebilmektedir. Günümüz şartlarında yazılı yolla vekâlete, umumiyetle kurumların düzenledikleri kurban organizasyonlarında başvuru yapılmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de vekil tayin edilen kimsenin belli birisi olmasıdır. Bu sebeple kurban organizasyonu yapan kuruluşların, vekâlet işlerini yürütürken, belli bir kimseyi görevlendirmeleri gerekmektedir. Bu görevli kimse de, vekâletini aldığı kişilerin kurbanlarını kesme, kestirme görevinin bizzat takibini yapmalı, yeni vekil tayini gerekiyorsa bunları da titizlikle yerine getirmelidir.

KURBAN VELAKET ÜCRETİ NE KADAR?

Bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 1125 TL, yurt dışında ise 925 TL olduğu açıklandı.

"Beşiktaş maçını kazanamasa Okan Buruk kovulacaktı! Alman gelecekti" Güneş paneli üreten 20 milyon dolarlık fabrika hizmete girdi TIR ile minibüs çarpıştı! 8 kişi hayatını kaybetti....
Sonraki Haber