SMA taraması nasıl yapılır? SMA test ücreti ne kadar? Zorunlu mu?

SMA Bilim Kurulu Toplantısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Koca toplantıya ilişkin detayları paylaştı. Buna göre evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu olacak. Peki SMA taraması nasıl yapılır? SMA test ücreti ne kadar?

SMA taraması nasıl yapılır merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu Toplantısı kararlarını kamuoyu ile paylaştı. Evlilik öncesi SMA taramasının zorunlu olduğunu açıklayan Bakan Koca, konuyla ilgili detayları da açıkladı. Peki SMA taraması nasıl yapılır?

SMA TEST ÜCRETİ NE KADAR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın SMA taraması hakkında açıklamaları şöyle:

"Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır."

SMA TARAMASI NASIL YAPILIR?

Yenidoğan bebeklerde de SMA taraması yapılacak. Ücreti devlet tarafından karşılanan ve vatandaşlara ücretsiz yapılan SMA taraması yenidoğan tüm bebeklere uygulanacak. Böylelikle erken tedavinin önü açılmış olacak.

Evlilik öncesi yapılacak SMA tarama testi, hastalığa karşı alınan önlemlerin en büyüğü olarak biliniyor. Kalıtım yoluyla geçen SMA hastalığı ile ilgili riskli bulanan adayların tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olabilmelerinin de önü açılacak.

5 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete yayınlandı! Hamas'tan ateşkes açıklaması! R. Madrid 4 hafta kala şampiyonluğa ulaştı, Arda Güler ilki yaşadı!
Sonraki Haber