Sınıf anneliği nedir, ne yapar, neden yasaklandı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ve veli arasındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla gönüllü olarak görev yapan 'sınıf annesi' uygulamasını yasakladı. Bu çerçevede sınıf anneliğinin ne olduğu ve ne yaptığını merak eden kullanıcılar bu uygulamanın ayrıntılarını incelemeye başladı. Peki, Sınıf anneliği nedir, ne yapar, neden yasaklandı? İşte, o tartışmalı sınıf anneliği uygulamasının yasaklanma nedeni...

Tartışmalı uygulama, özellikle devlet okullarının kalabalık sınıflarında, sınıf annelerinin öğretmene müdahalesi ve zaman zaman veliler arasında ayrışmalara sebep olmasıyla gündeme gelmişti. MEB tarafından yasaklanan sınıf anneliği, bir çok sorunun araştırılmasına neden oldu. Peki, Sınıf anneliği nedir, ne yapar, neden yasaklandı? İşte ayrıntılar...

SINIF ANNELİĞİ NEDEN YASAKLANDI?

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer imzalı yazı, valiliklere gönderilerek sınıf annesi uygulamasının pedagojik ilkelere aykırı olduğu ve eğitim niteliğini olumsuz etkilediği vurgulandı. Yazıda, sınıf annelerinin sınıflarda çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladıkları, ders araç-gereci temini konusunda faaliyette bulundukları, zaman zaman derslere müdahil oldukları ve öğrencilerin görüntülerini kaydettikleri belirtildi.

MEB'in bu kararı üzerine, bazı okullar sınıf annelerinin görevlerine son vermeye başladı. Tartışmalara ve eleştirilere maruz kalan sınıf anneliği uygulamasının kaldırılması, öğrenci-öğretmen-veli ilişkilerinde daha sağlıklı bir iletişim ortamının oluşturulması hedefleniyor.

SINIF ANNELİĞİ NEDİR?

Sınıf anneliği uygulaması, öğrenci-öğretmen ilişkilerini kolaylaştıran bir köprü olarak düşünülse de, bazı velilerin ve öğretmenlerin eleştirilerine maruz kaldı. Sınıf annelerinin öğretmenlerin yerine geçtikleri, veliler arasında gruplaşmaya yol açtıkları ve öğretmen-öğrenci ilişkilerini zorlaştırdıkları yönündeki eleştiriler, MEB'in bu adımını atmaya itti.

SINIF ANNELİĞİ NE YAPAR?

Sınıf anneliği, özellikle büyük şehirlerde sıkça karşılaşılan bir kavramdır. Genellikle kalabalık sınıflarda öğretmene destek amacıyla görev yapan sınıf anneleri, öğrenci ve velilerle iletişimi güçlendirmek, çocukların sıkıntılarına kulak vermek ve okul etkinliklerini planlamak gibi görevleri üstlenirler. Ancak, bu görevlerin zaman zaman öğretmen-öğrenci ilişkilerine zarar verdiği iddia edilmektedir.

MEB
Mert Turak kimdir? Mert Turak kaç yaşında, nereli? Galatasaray - Sivasspor | İlk 11'ler belli oldu Başakşehir evinde zorlanmadı, Paşa'yı farklı yıktı!
Sonraki Haber