Şeyh Said kimdir, çocuğu var mı, neden idam edildi, kim idam etti?

Son günlerde tekrar gündeme gelen Şeyh Said'in hayatı, liderlik ettiği önemli isyan ve idamı gibi ayrıntılar merak ediliyor. Bu çerçevede 'Şeyh Said kim?' veya 'Şeyh Said ne yaptı?' gibi ayrıntılar arama motorlarında araştırılıyor. Peki, Şeyh Said kimdir, çocuğu var mı, neden idam edildi, kim idam etti? Şeyh Said İsyanı nedir, neden çıkmıştır? İşte, Türkiye Cumhuriyeti düşmanı Şeyh Said hakkında merak edilenler...

Son günlerde tekrar gündeme gelen ve Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluş ilkelerine karşı düşman olan Şeyh Said'in hayatı, liderliğindeki isyan ve idamıyla merak konusu olmaya devam ediyor. Peki, Şeyh Said kimdir, çocuğu var mı, neden idam edildi, kim idam etti? Şeyh Said İsyanı nedir, neden çıkmıştır? Detaylar haberimizde...

Şeyh Said kimdir?

Nakşibendi tarikatının şeyhlerinden biri olan Şeyh Said, 1865-1866 yıllarında Elazığ'ın Palu ilçesinde dünyaya geldi. Seyyid bir ailenin üyesi olan Şeyh Said'in Zaza kökenli olduğu söylenmektedir. Uzun yıllar Elazığ'ın Hınıs ilçesinde yaşayan Şeyh Said, çeşitli şehirlerde eğitim almıştır.

Şeyh Said hangi tarikatın lideri?

Babası Şeyh Mahmud Fevzi'nin vefatının ardından Nakşibendi Tarikatı'nın lideri olan Şeyh Said, I. Dünya Savaşı sırasında Hınıs'tan Piran'a göç etmek zorunda kalmıştır. Savaşın ardından tekrar Hınıs'a yerleşen Şeyh Said'in hayatı, liderlik yaptığı isyanla trajik bir sona evrildi.

Şeyh Said'in çocuğu var mı?

İlk evliliğini Şeyh Ahmed-i Çani'nin kızı Amine Hanım ile gerçekleştiren Şeyh Said, Piran'a göç sırasında eşi Amine Hanım'ı kaybetti. Ardından Fatma Hanım ile evlenen Şeyh Said'in toplamda 10 çocuğu oldu.

Şeyh Said'in oğlu Mehmet Fuat Fırat, 1978'de milletvekili olarak seçildi. Şeyh Said'in günümüzde yaşayan tek torunu olan eski milletvekili ve siyasetçi Abdulilah Fırat'tır.

Şeyh Said İsyanı nedir, neden çıkmıştır?

Genç Hadisesi olarak da bilinen Şeyh Said İsyanı, Nisan 1925'te Zaza ve Kürt asıllı aşiretlerin desteğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde başlatıldı. 13 Nisan 2025'te başlayan isyan, 31 Mart 1925'te bastırıldı.

Şeyh Said neden idam edildi?

Şeyh Said, liderlik ettiği büyük isyanın ardından Cumhuriyet'in ilanına ve laik düzene karşı çıkması sebebiyle 29 Haziran 1965 yılında Diyarbakır'da idam edildi. Dönemin hükümeti tarafından silahlı isyan girişiminde bulunmakla suçlanan Şeyh Said'in idamının ardından günümüzde Diyarbakır'daki bir bulvara isminin verilmesi Türkiye'de büyük tartışma yarattı.

İSO Türkiye İmalat PMI nisanda 49,3 oldu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demokratlar Birliği Çalıştayı'nda konuşuyor! Otomobil satışlarına yeni düzenleme! Sert tedbirler geliyor
Sonraki Haber