Pandemi ceza iadeleri nasıl alınır? Pandemi ceza iade başvurusu nasıl yapılır, ne zaman iade edilecek?

Pandemi cezalarının iadesi süreci resmi olarak başladı. COVID-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemlere uymayanlara kesilen idari para cezalarının iadesi için başvuru formu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, pandemi döneminde maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasakları gibi önlemleri ihlal eden vatandaşlar, kesilen para cezalarını geri alabilecekler. Peki, pandemi ceza iade başvurusu nasıl yapılır, ne zaman iade edilecek? Detaylar haberimizde...

Koronavirüs salgının yayılmasını önlemek amacıyla kesilen cezaların iade edileceği Resmi Gazete'de duyuruldu. 2020-2021 pandemi döneminde maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle cezaya çaptırılan vatandaşlar paralarını geri alabilecek. Peki, pandemi ceza iadeleri nasıl alınır? Pandemi ceza iade başvurusu nasıl yapılır, ne zaman iade edilecek?

PANDEMİ CEZA İADLERİ NASIL ALINIR?

Anayasa Mahkemesi'nin 5 Nisan tarihli kararı doğrultusunda, koronavirüs salgını döneminde alınan pandemi yasaklarını ihlal edenlere kesilen toplam 309 milyon TL tutarındaki para cezaları iade edilmeye başlanıyor. Pandemi yasaklarına uymayan 321 bin 380 kişiye kesilen cezaların iade işlemleri, 31 Aralık 2024'e kadar yapılacak başvurularla gerçekleştirilecek.

COVID-19 salgını süresince maske takmama, sokağa çıkma yasağını ihlal ve diğer yasakları çiğneme nedeniyle 1 milyon 388 bin kişiye toplamda 3 milyar lira tutarında para cezası kesilmişti. Bu cezaların yaklaşık olarak dörtte biri, yani 1 milyon 67 bin kişi tarafından ödenmedi.

Tahsil edilen cezaların iadesi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Tahsilat Genel Tebliği yayımlandı. Tebliğde, daha önce çıkarılan yasalarla pandemi döneminde kesilen idari para cezalarının tebliğ edilmemesi, tebliğ edilmiş olanların tahsil edilmemesi ve tahsil edilen cezaların iade edilmemesi hususları düzenlendi. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile bu iade edilmeme hükmü iptal edildi.

PANDEMİ CEZA İADE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İade işlemleri için yapılacak başvurular, 9 Kasım 2022 tarihinden önce tahsil edilmiş olan idari para cezaları için, 31 Aralık 2024 tarihine kadar tahsilatı yapan idari birime gerçekleştirilecek. Başvuruların, ödemenin yapıldığı vergi dairesine, vergi dairesi adına banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ'ye yapılmışsa, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden, doğrudan veya posta yoluyla yapılması mümkündür.

Ödeme, cezayı veren birime hizmet veren muhasebe birimine, mal müdürlüğüne veya defterdarlık muhasebe müdürlüğüne yapılmışsa, başvuru ödemenin yapıldığı muhasebe birimine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer muhasebe birimleri aracılığıyla yapılabilir. Başvuru, tahsilatı yapan birim dışında başka bir yere yapılmışsa, ilgili birime gönderilecektir.

Ceza ödemesi yapılan kişilerin, iade taleplerini belgelendirebilmeleri için idari yaptırım karar tutanağı sunmaları gerekecektir. Tutanağın sunulamaması durumunda ise kamuda yazışmalar yoluyla bu tutanak aranacak ve buna göre gerekli kontroller yapılacak.

Bu iade süreci, salgın döneminde alınan önlemlere uyulmaması nedeniyle kesilen idari para cezalarının geri ödenmesini sağlayarak, vatandaşların haklarının korunmasına katkı sağlayacaktır.

Türk futbolunun yeni kaosu hayırlı olsun! Ali Koç etkisi TFF 2. Lig'de Dünyanın en iyi takımları açıklandı! Fenerbahçe ilk 20'ye girdi... Kamuda tasarruf için yeni karar!
Sonraki Haber