Öğrenciler üniversiteye giriş sınavına artık daha az ödeyecek!

Önce TEOG ardından YGS ve LYS kaldırılmış ve üniversiteye giriş sistemi değiştirildi. YÖK Başkanı Yekta Saraç üniversiteye yeni giriş sınavına ilişkin açıklamalar bulunmuştu. Buna göre yeni sistemin ismi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı oldu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili bir başka açıklama ÖSYM Başkanı' Mahmut Özer'den geldi. Peki, YKS giriş ücreti ne kadar? Oturum sayısının 2'ye indirilmesiyle beraber ücretlerde bir değişiklik olacağı gündemdeydi. YKS'de kaç soru sorulacak? 15 dakika kuralı değişti mi? Sınavla ilgili detayları haberimizde topladık...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) ilişkin detaylar öğrenciler tarafından merakla araştırılıyor. Üniversiteye yeni giriş sistemi açıklandı. Yeni üniversiteye giriş sistemine ilişkin yapılan açıklama ile 18 puan türünde azaltmaya gidilen puan türleri 4'e indirildi. Türkçe ve matematik sınavları merkezde olacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gerekiyor. Peki, YKS ücreti ne kadar? YKS'de kaç soru sorulacak? ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer merak edilenleri açıkladı. Buna göre öğrenciler ne kadar ücret ödeyecek? 15 dakika kuralı kalktı mı? Detayları haberimizde topladık...

SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, değişen üniversite giriş sistemi, süresi ve ücretleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Hürriyet gazetesinden Nuran Çakmakçı'ya konuşan Prof. Özer, sınav başvurularının mart ayında, sınavın ise haziranda Ramazan Bayramı sonrasında yapılacağını açıkladı. Üniversite sınavına girecek adayların en çok merak ettiği konulardan biri olan sınav süresinin de uzatıldığını açıklayan Prof. Özer, "Adayların en çok şikayetçi olduğu giriş ücreti ile süre konusunda çalışmalar yapıyoruz. Soru sayısı azaldığı için ölçme kabiliyetine sağlıklı olarak odaklanacağız" dedi.

"15 DAKİKA KURALI KALKTI"

Prof. Özer, 15 dakika kuralı ve sınav ücretleri hakkında şu bilgileri verdi:

"15 dakika kuralı kalktı, Adaylar artık geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sınava başlama saati 10.00 olacak, bu saatten sonra gelenler alınmayacak. Sınav ücreti daha önce 160 TL civarındaydı. Biz iki sınav için 120 TL almayı planlıyoruz. YGS’de 60 TL, LYS’nin her biri 40 TL idi. Bir öğrencinin cebinden yaklaşık 160 TL çıkıyordu. Şimdi daha az çıkacak."

Özer, açık uçlu soruların da ilk oturumda olmasını planladıklarını söyledi.

PUAN BARAJI OLACAK MI?

Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Temel Yeterlilik Testi, önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanını belirleyecektir. Bu sene geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu.

İLK OTURUM NASIL OLACAK?

YGS'nin yerine geçecek ilk oturuma Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı veriliyor. Ancak ilk oturumlar arasındaki en büyük fark ise soru sayısı ve adayların sorumlu olduğu bölümlerde ortaya çıkıyor. YGS'de adaylar Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarından sorumlu tutuluyordu. TYT'de ise 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusu olacak. YÖK Başkanı Saraç bu sınavın adayların temel yeteneklerini ölçmek amacıyla tasarlandığını belirtti.

Bir anlamda Matematik-1 ve Türkçe-1'den oluşan bir test hazırlanmış. Eğer adaylar tercih yapmazsa ilk oturumdan aldıkları puan bir sonraki sene de geçerli sayılacak. İlk oturumdan 150'den fazla puan alan adaylar ön-lisans programlarından tercih yapabilecek. Lisans tercihi yapmak isteyen adayların ise 180 puanı geçmesi gerekiyor.

2 YIL GEÇERLİLİK UYGULAMASI NASIL İŞLEYECEK?

Yeni sınav sistemiyle üniversite hazırlık süreçlerine gelen en büyük değişikliklerden biri herhangi bir yılda aldığınız puanın bir sonraki sene de geçerli olması. Adaylar TYT'den 200 ve üzeri puan alabilirlerse bu puanı tercih yapmadıkları takdirde isteğe bağlı olarak bir sonraki yıl da kullanabilecekler. Burada altı çizilmesi gereken nokta, bu uygulamanın bir zorunluluk değil, bir tercih olarak tasarlanmıış olmasıdır.

Örneğin; 2018 yılındaki Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren bir aday ilk aşamada 200 puan alırsa, 2019'da ilk oturuma yeniden girmeden sadece 2. oturum sınavlarına katılabilecek. Aday iki yılda istediği puanlardan birini kullanabilecek. Yani adayın 2018 yılındaki puanı, 2019 yılında aldığınız sonuçtan daha iyiyse tercih yaparken bir önceki yılın ilk oturum puanını kullanabilecek.

İKİNCİ OTURUM NASIL OLACAK?

LYS sisteminde dört farklı günde yapılan sınavlar, yeni sistemde bir güne indirilmiş oluyor (Yabancı dil sınavı hariç). Haziran ayında bir cumartesi günü öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik testleri yapılacak. Her bir testte 40 soru bulunacak.

SINAVLAR KAÇ DAKİKA OLACAK?

Sınavların soru sayısını açıklayan YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınav süresinin henüz belirlenmediğini söyledi. YGS-LYS sisteminde test türüne göre farklılık göstermekle beraber bir soruya 1,5 - 1,7 dakika süre düşüyor. YGS-LYS'den önce yapılan ÖSS'de ise soru başına 1 dakika veriliyordu. Saraç, gerekli değerlendirmelerin yapıldıktan sonra sınav sürelerinin belirleneceğini, bunun da ileri bir tarihte açıklanacağını söyledi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, toplantının ardından NTV’den Celal Çamur’un sorularını yanıtladı.

Öğle arasının uzmanların önerisiyle verildiğini dile getiren YÖK Başkanı, “Biz teneffüs arası veriyoruz. Tek bir sınav olarak düşünülmesi gerekir. Puanlar da tek sınav üzerinden hesaplanacak” dedi.

Fenerbahçeli futbolculardan Samandıra'da galibiyet üçlüsü! 19 Mayıs 2024 Pazar TJK at yarışı koşu sonuçları açıklandı! Dünya Reisi'nin arama çalışmalarını Akıncı İHA'dan takip ediyor!
Sonraki Haber