Neden kabus görüyoruz? Kabus görmek hangi hastalıkların belirtisi?

Neden kabus gördüğünüzü düşünüyorsanız, bilim dünyasının bu sorunuza bazı cevapları olabilir. Ayrıca, geceleri uykunuzdan eden kabuslar, yeni hastalıkların belirtisi de olabilir. Peki neden kabus görüyoruz? İşte geceleri zehir eden kabusların nedenleri...

İçinizi burkan endişeler, kişisel korkular ve unutulmayan anılar, kabusları besleyen en büyük sorunlardır. Bir gece ansızın uykuyu bozan ve hatta uykuları kaçıran kabuslar, büyük sağlık problemleri veya hastalıkların habercisi olabilir. 

Ayrıca kabuslar, endişe ve korku öğeleriyle herkes için farklı olsa da, düşme, kovalanma, yolunu kaybetme ve kapana kısılma gibi hisler ile duygularınızı bozabilir.

NEDEN KABUS GÖRÜYORUZ?

İlk olarak kabuslar, yaşam tarzı değişikliğinize veya benzer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle belirttiğimiz üzere yaşam tarzı ile ortaya çıkabilen bu rahatsız edici kabuslar, aynı zamanda bazı sağlık rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. İşte kabus görmenizin başlıca nedenlerinden bazıları şunlar;

-Korku içeriğine sahip içerikler okumak, oynamak veya izlemek

-Uykudan önce aşırı yemek yemek

-Yüksek ateş nöbetleri veya hastalıklar

-Kontrolsüz ilaç ve narkotik madde kullanımı

-Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)

-Alkol kullanımı

-Stres, anksiyete ve depresyon

-Uyku apnesi

-Narkolepsi 

-Çok sıcak bir ortamda uyumak

Her gruptan veya yaştan insan hayatı boyunca kabus görebilir. Ancak, kabuslar, özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda daha yaygın görülür. Ayrıca kızların kabus görme olasılığı erkek çocuklara oranla daha fazladır.

Kabuslar genellikle bilinç altında yatan herhangi bir zihinsel bozukluğun veya tıbbi durumun  semptomları değildirler.

Ancak belirtmek gerekir ki, gördüğünüz kabuslar uzun süre devam ederse ve uyku düzeninizi kesintiye uğratırsa günlük hayatınız için sorun olabilir. Uykusuzluk gibi sağlıksız durumlar, baş dönmesi ve hatta halüsinasyon gibi bir çok farklı duruma yol açabilir. Eğer kabuslarınız arttıysa ve çok fazla görmeye başladıysanız bir doktora danışmakta ve yardım almakta fayda var.

3 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete yayınlandı! İşte o kararlar... Ousmane Dembélé kimdir? Ousmane Dembélé kaç yaşında, nereli? Eurovision'a Filistin bayrağı ile girmek yasaklandı!
Sonraki Haber