Nadir gökyüzü olayı İtalya'da görüldü! Peki bu kırmızı ışıklar neyin nesi?

Devasa bir kırmızı ışık halesi, saniyeler içinde kaybolmadan önce gece gökyüzünde İtalya'da belirdi. Peki paniğe sebep olan bu gökyüzü olayında beliren kırmızı ışıklar neyin nesi? İşte ayrıntılar...

Bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi görünen dev, dairesel, ürkütücü kızıl bir ışık halesi, yakın zamanda İtalya'nın üzerinde gece gökyüzünde parladı. Tuhaf oluşum sadece milisaniyeler içinde belirdi ve kayboldu. Geceyi aydınlatan bu ışık olayının muhtemelen yakın zamanda Güneşten gelen bir elektromanyetik fırtına darbesinden kaynaklandığı belirtildi.

Milyonlarca kişinin bu olayı gözden kaçırmasına rağmen bir doğa fotoğrafçısı olan Valter Binotto, 27 Mart'ta kuzey İtalya'daki Possagno kasabasının yukarısındaki gökyüzündeki parlak halenin fotoğrafını yakalamayı başardı.

Yaklaşık 360 kilometre çapındaki büyük daire, orta İtalya ve Adriyatik Denizi'nin bir kısmı üzerinde yanıp söndü. 

PEKİ BU NADİR OLAYDA GÖRÜLEN HALKA ŞEKLİNDEKİ KIRMIZI IŞIKLAR NEYİN NESİ?

Halka flaş, 'elektromanyetik darbe kaynaklarından kaynaklanan ışık emisyonu ve çok düşük frekanslı bozulmalar' veya kısaca ELVE olarak bilinen bu ilginç olay, yoğun Güneş fırtınası aktivitelerinde kaynaklanan nadir bir stratosferik/mezosferik fenomendir. Kırmızı haleler, yıldırım tarafından yayılan elektromanyetik darbeler (EMP), üst atmosferin yerden 80 ila 644 km yüksekte uzanan iyonize kısmı olan Dünya'nın iyonosferine çarptığında oluşturulur.

Kısa ömürlü oluşumları nedeniyle, ELVE'ler normalde yalnızca Dünya'nın yörüngesindeki uydular tarafından görülebilir ve ilk olarak NASA'nın uzay mekiklerindeki kameralar sayesinde 1990'da keşfedilmiştir. 

Binotto, ELVE'nin Possagno'nun yaklaşık 280 km güneydoğusundaki Ancona yakınlarındaki büyük bir fırtınadan kaynaklanan bir EMP tarafından üretildiğine inanıyor. Normalde şimşekler yeterli akım taşımadıkları için EMP yaymazlar. Ancak bu fırtına sırasında, normal şimşeklerden en az 10 kat daha güçlü olan olağandışı güçlü şimşek, muhtemelen daha sonra iyonosferi vuran bir elektrik şok dalgasını üretti. 

Altın fiyatlarında hafta sonu hareketliliği! Yükselişe geçti Meteorolojiden İzmir için sağanak yağış uyarısı! Çılgın Sayısal Loto sonuçları 18 Mayıs 2024!
Sonraki Haber