Milyonlarca EYT’li merakla izliyor! Kıdem tazminatı tavanı 2023 rakamı için geri sayım başladı

EYT düzenlemesi ile birlikte milyonlarca kişinin emekliye ayrılacak olması, kıdem tazminatı tavan ücretinin ne kadar olacağı sorusunu gündeme getirdi. 3 Ocak’ta açıklanacak TÜİK verisi ardından kıdem tazminatı tavanı netleşmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) açıklaması ile birlikte milyonlarca çalışana emeklilik yolu göründü! Yaklaşık 2,5 milyon kişinin EYT kapsamında emekli olacağı söyleniyor.

Emekli olacak milyonlarca kişi ile beraber kıdem tazminatı tavan ücreti de gündeme oturdu. Bilindiği gibi 2022 yılı Temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zamla birlikte kıdem tazminatı taban tutarı 6 bin 471 liraya yükseldi. Kıdem tazminatının tavanı ise 2023 yılı memur maaş zammı sonrası netleşecek.

2.5 MİLYON KİŞİ KIDEM TAZMİNATI ALACAK!

EYT düzenlemesi ile birlikte yaklaşık 2,2 milyon kişinin emeklilik hakkı elde edeceği söyleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgi tarafından paylaşılan verilere göre bu rakamın 400 bini memur, 480 bini Bağ-Kur kapsamında bulunurken, 274 bin kişi ise herhangi bir işte çalışmayarak yaşı doldurmayı bekliyor. Geride kalan önemli tutardaki sayıyı ise 4A kapsamındaki vatandaşlarımız oluşturuyor.

MEMUR MAAŞ ZAMMI KIDEM TAVANINA YANSITILACAK

Kıdem tazminatı tabanı asgari ücret zammı ile belirlendi ve 2023 yılında taban tutar 10 bin 4 liraya yükseldi. Kıdem tazminatı tavanı 2023 yılında açıklanan Aralık 2022 enflasyon rakamı sonrasında belli olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 5 aylık yüzde 15,11 enflasyon farkı kesin görünüyor. Aralık ayı enflasyon rakamı ile birlikte memur maaş zammı belli olacak ve ekonomistlerin beklentileri ise Aralık 2022 enflasyonunun yüzde 2,61 olacağı yönünde. Beklentiler dahilinde bir enflasyon rakamının açıklanması halinde ise memur ve memur emeklilerinin enflasyon kaynaklı alacakları zam tutarı yüzde 18,18 olarak gerçekleşecek.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI 2023 KAÇ OLACAK?

Yüzde 18,18’lik bir memur maaş zammı baz alındığında, Temmuz ayında 15 bin 371 lira olan kıdem tazminatı tavanı 2023 yılında 18 bin 165 liraya yükselecek.

Maduro'dan Türkiye duyurusu: Dostum Erdoğan'a selamımı iletiyorum! Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinde çalışmalar devam ediyor! Kocaeli'de TEM'de beyaz eşya yüklü TIR yandı
Sonraki Haber