Metin Uca'nın cenazesi yakılacak mı? Türkiye'de ceset yakılır mı, krematoryum var mı?

oğun bakımda tedavi gören yazar ve sunucu Metin Uca, 62 yaşında hayata veda etti. 3 Kasım'da Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken yaşadığı rahatsızlık sonrası meydana gelen trafik kazasında Uca'nın şah damarlarının tıkalı olduğu ortaya çıkmıştı. Vefatı'nın ardından Uca, verdiği bir röportajda, "Öldüğümde gömülmek değil yakılmak istiyorum" sözleriyle gündeme geldi. Peki, Metin Uca'nın cenazesi yakılacak mı? Türkiye'de krematoryum var mı? İşte detaylar...

Tiyatrocu, yazar ve sunucu Metin Uca'nın vefat haberi, yakınlarını ve sevenlerini derin bir üzüntüye boğdu. Kocaeli'nde geçirdiği kaza sonrasında hastaneye kaldırılan ve entübe edilen Metin Uca, 62 yaşında hayata veda etti.

Metin Uca'nın yaşamını yitirmesinin ardından ortaya çıkan vasiyeti ise hala tartışma konusu olmaya devam ediyor. Uca, verdiği bir röportajda ölümünden sonra yakılmak isteğini şu şekilde ifade etmişti:

“Burası özgür bir ülke olsa yakılarak ölmek isteyenlere de saygı duyulurdu. Ama ne yazık ki böyle bir şansımız yok. Yakılarak ölmek ve küllerimin de İstanbul Boğazı’ndan serpilmesini istiyorum. Ne yazık ki böyle bir şansım yok. İki yüzlü cenaze törenlerini istemediğim için yakılarak ölmeyi çok istiyorum. Umarım dostlarım ve bu konuda bıraktığım vasiyet çerçevesinde bunu yaparlar. Tören istemiyorum çünkü. Hatırlanmak istemiyorum.”

Peki, Metin Uca'nın cenazesi yakılacak mı? Türkiye'de krematoryum var mı? İşte ayrıntılar... 

METİN UCA'NIN CENAZESİ YAKILACAK MI? TÜRKİYE'DE KREMATORYUM VAR MI? 

Türkiye'de mevcut yasal düzenlemeler, ölüm sonrası yakılarak defnedilme konusunda bir hukuki engel içermemekle birlikte, ülkede krematoryum adı verilen yakma fırınları bulunmamaktadır.

Bu nedenle, ölümden sonra yakılma prosedürünün uygulanması şu an için mümkün görünmemektedir.

Tarihsel kaynaklara göre, Osmanlı'nın son dönemlerinde Anadolu Kavağı sınırları içinde bir adet krematoryum benzeri yer bulunmaktaydı. Ayrıca, İstanbul'un Şişli ilçesindeki Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bir krematoryum yapılmış, ancak daha sonra yıkılarak otoparka dönüştürülmüştür.

ABD'den yeni yaptırım kararı! Listede Türkiye de var FED'in faiz kararı sonrası dolar yeni güne nasıl başladı? Taksim-Kabataş füniküler hattında arıza
Sonraki Haber