Mersin'de yetiştirilen Hint inciri, yurtdışında büyük ilgi görüyor

Dikenlik görünüşü ile dikkat çeken Hint incirine yurt dışından ciddi talep olurken, Almanya ve BAE'ye 11 bin 800 kilogram Hint inciri ihracatı kayıtlara geçti.

This browser does not support the video element.

Mersin'de sert dikenlerinden dolayı eskiden bahçelerin çevresine çit olarak dikilen Hint inciri, meyveye olan ilginin artması ile birlikte Rusya'nın yanı sıra Almanya ve BAE'den de alıcı buldu.

Kendiliğinden yetişmesi ve az bakım istemesinden dolayı çiftçilerin ilgi gösterdiği meyve, kalın kıyafet, eldiven ve demir maşalar ile hasat edildikten sonra kilogramı 3 liradan satışa çıkıyor. Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı 2021 yılı için şehir genelinde 25 bin ton Hint inciri rekoltesi beklediklerini aktarırken, geçtiğimiz yıllarda meyveye artan ilgi hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tanıtım çalışmalarıyla meyveye olan ilginin artırılması konusunda olumlu çalışmalar kaydedildi. Geçen yıl Rusya'ya 5 ton ürün ihraç etmiştik. Almanya ve Dubai'ye de 11 bin 800 kilogram Hint inciri ihracatı yapıldı. Yurt dışından talepler hızla artmakta. Gelecek yıllarda daha fazla ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz."

Abalı, toplaması zahmetli olan Hint incirinin Adana, Mersin ve Hatay'da tablalarda satılırken şimdi İstanbul, Ankara, İzmir'deki büyük marketlerin raflarına ulaştığını dile getirirken, ayrıca meyvenin dondurma, reçel, marmelat yapımında da kullanıldığını aktardı.

Tarıma elverişli olmayan taşlı ve kayalık alanlarda da meyvenin üretilebildiğini vurgulayan Abalı, çiftçilere üretim hakkında eğitim verildiğini kaydetti.

HASATTAN GÜNLÜK 500 TÜRK LİRASI

Tarsus'da yer alan Taşoba Mahallesi'nde üreticilik yapan Hasan Teberik, geçmişte bahçe çiti olarak değerlendirilen meyveye artan ilgiden memnun olduğunu aktardı.

Talep sayesinde Hint incirinin bütçelerine önemli bir katkı sunduğunu belirten Teberik, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Meyveyi hasat etmesi dikenlerinden dolayı meşakkatli olmasına rağmen fiyatında her yıl iyileşme görüyoruz. Bu yıl ürün rekoltesi az olmasına rağmen fiyatları iyi, yüzümüzü güldürdü. Üreticilerden bazıları kilogramını 3 liradan, bazıları ise sandığını 100 liradan sattı. Ürünü toplayan günlük 500 lira kazandı. Bu da aile bütçesi için önemli bir katkı."

Mehmet Şimşek seçimlerden sonra ilk yatırımcılar toplantısında konuştu Bakan Özhaseki'den Hataylıları sevindiren açıklama! Milli Muharip Uçak KAAN 2028'de envantere giriyor! Ticaret Bakanlığı 17 ilde restoran, lokanta ve kafeleri denetledi İstikbal Mobilya'nın erkek yöneticilerinden kadın çalışanlara jest Türkiye'de enflasyon yüzde 15-20 bandına düşecek...