Lübnan'da korkutan gelişme: Tonlarca amonyum nitrat ele geçirildi!

Başkentinde geçen yaz dünya tarihinin nükleer olmayan en büyük patlamasına tanık olan Lübnan'ın İçişleri Bakanlığı, bu kez de ülkenin doğusundaki Bekaa Ovası yakınlarında bir kamyonda 20 ton amonyum nitrat ele geçirildiğini duyurdu. Bölgede daha fazla patlayıcı madde olmasından endişe ediliyor.

2020 yılının Ağustos ayında, Beyrut Limanı'ndaki açıklanamaz şekilde istiflenmiş binlerce ton amonyum nitratın şüpheli şekilde havaya uçmasıyla dünya tarihinin, nükleer olmayan, en büyük patlaması gerçekleşmiş ve Orta Doğu'nun Parisi olarak adlandırılan, Lübnan'ın başkenti Beyrut şehrini adeta yerle bir etmiş, yüzlerce kişiyi canından etmişti.

YENİ AMONYUM NİTRATLAR ELE GEÇİRİLDİ

Akılalmaz can ve mal kayıplarına sebep olan Beyrut Limanı Patlaması'nın ardından bir yıldan fazla süre hükümetsiz kalan Lübnan'da Necip Mikati önderliğinde kurulan yeni hükümetteki Lübnan İçişleri Bakanı Bassam al-Mawlawi, başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, ülkenin doğusundaki Bekaa Ovası yakınlarında bir kamyonda 20 ton amonyum nitrat ele geçirildiğini açıkladı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildiren al-Mawlawi, gözaltılar ve soruşturma hakkında detay vermeyeceğini söyledi. Güvenlik güçlerinin zanlıları yakalamak için operasyonlara devam ettiğini aktaran al-Mawlawi, "Ele geçirilen Amonyum nitratın daha güvenli bir yere taşınması için çaba göstereceğiz" dedi.

BÖLGEDE DAHA FAZLA PATLAYICI OLMASINDAN ENDİŞELENİLİYOR

Bölgede daha fazla amonyum nitrat olmasından endişelendiklerini söyleyen al-Mawlawi, vatandaşlar için tehlike arz eden herhangi bir malzeme olup olmadığının tespiti için bölgede kapsamlı bir tarama yapılması talimatı verdiğini ifade etti.

Ele geçirilen amonyum nitratların, 4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı’ndaki patlamaya yol açan patlayıcılar ile benzer olup olmadığı gündeme geldi.

BEYRUT LİMANI PATLAMASI

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, sonra da büyük bir patlama meydana gelmişti.

Patlama nedeniyle yaklaşık 218 kişi hayatını kaybetmiş, 6 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2.750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylenmişti.

SORUŞTURMA HALA DEVAM EDİYOR

Patlamanın ardından açılan soruşturma süreci devam ederken, Başbakan Hassan Diab'ın yanı sıra eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları Gazi Zuaytir ve Yusuf Finyanus'u, çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına neden olan ihmal ve kusur ile suçlamıştı.

Dışişleri Bakan Yardımcılığı'na atanan Burhanettin Duran kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayşe Berrin Ekinci kimdir?
Sonraki Haber