Lidya Yazıtı, 23 yıllık hukuk mücadelesi sonucu ait olduğu topraklarda

İtalya'dan Türkiye'ye 23 yıllık hukuk mücadelesi sonucu iadesi sağlanan bin 800 yıllık Lidya Yazıtı, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki yerini aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Lidya Yazıtı 20 yılı aşkın bir süre ait olduğu topraklara dönmeye bekledi" dedi.

Manisa’da bulunan Apollon Aksyros Tapınağı'ndan çalınan ve İtalyan kültür polisi tarafından 1997 yılında bir antika tüccarının dükkanına yapılan baskında ele geçirilen Lidya Yazıtı, 23 yıllık hukuk mücadelesi sonucu Türkiye'ye getirildi. Önce İstanbul'a ardından ise Ankara'ya getirilen tarihi eser, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ziyarete açıldı. Buradaki tanıtım törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

'20 YILI AŞKIN AİT OLDUĞU TOPRAKLARA DÖNMEYE BEKLEDİ'


Burada konuşan Bakan Ersoy, yazıtın ait olduğu topraklara getirilmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, kültür varlığı ve kaçakçılığıyla mücadeledeki kararlılığın, salgın sürecinde ara vermeden devam ettiğini, görevlerini yürüten birimlerin üstün gayreti sayesinde Lidya medeniyetine ait yazıtın iadesinin sağlandığını belirtti. Bakan Ersoy yalnızca Batı Anadolu'ya özgü bir yazıt çeşidi olan Lidya Yazıtı’nın bulunma sürecine ilişkin ise, şunları söyledi:

Akaryakıta indirim geldi! İşte güncel benzin, motorin, LPG fiyatları Eleme gecesi sonrası Survivor All Star'da dikkat çeken itiraflar... 2 Mayıs 2024 tarihli akademik kadro ilanları yayınlandı! 2 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! Meteorolojiden 34 il için kuvvetli yağış uyarısı! Kerem Aktürkoğlu'nun bonservis bedeli belli oldu