Kuşkonmaz Camii'ne neden kuş konmuyor?

İstanbul'un gözde eserlerinden, her biri ayrı ayrı baş yapıt olan Sultanahmet, Fatih ve Şemsi Ahmed Paşa (Kuşkonmaz) Cami'nin mühendislik sırlarını sizin için derledik. İşte asırlardır ayakta kalmayı başarmış tarihi eserlerin hayran bırakan ve günümüzde hala çözülememiş olan gizemleri...

Üsküdar'da sahil şeridinde bulunan Şemsi Ahmed Paşa Cami, diğer bilinen adıyla Kuşkonmaz Cami, 1580 yılında Şemsi Ahmed Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı. Titizliği nedeniyle Mimar Sinan'dan üzerine kuşların pisletemeyeceği bir cami yapmasını istedi.

Usta mimar bunun üzerine araştırmalarını yaptı ve çözümü buldu. Kuşların rüzgarların yönünden etkilenmesi sebebiyle, camiyi kuzey ve güney rüzgarlarının kesiştiği noktaya inşa etti.

Denize sıfır noktada inşa edilen caminin denize kayma riskini göz ardı etmeyen dahi mimar, bunun önlemini aldı. Zemine hareket edebilecek olan iki sütün yerleştirdi. Teknik olarak öyle bir şey başardı ki bu sütunlar, kayma riski olduğunda hareket edebildiği için uyarabiliyor.

Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'nın 1609 yılında yapımına başladığı Sultanahmet Cami, kubbesinin 23,5 metre çapında olması ile mühendislik harikası olarak her ziyaretçisini etkiliyor.

Cami, bu büyük kubbeye rağmen içine yerleştirilen 260 pencere sayesinde ferah ve aydınlık bir havaya sahip. Pencerelerin konumu, kubbenin havada durduğunu düşündürecek kadar ince ayarlanmıştır.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında yaptırılmış olan Fatih Cami birçok ilki barındırıyor. Atik Sinan'ın yaptığı cami, Güneş Saati'nin bulunduğu ilk cami olma özelliğine sahip.

Fatih Cami, padişah tarafından yaptırılan ilk cami olduğu için Selatin cami olarak da geçer.

Yangın havuzunun ilk kez konulduğu camide, ayrıca dışarıdaki cemaatin de müezzini duyabilmesi için ilk kez 'mükebbire' iki tane yapıldı.

Üç sivil ile bir komiser daha gözaltına alındı! Sağanak yağış geliyor... Ergin Ataman'dan Galatasaray iddialarına sürpriz cevap!
Sonraki Haber