Korkutan açıklama! Depremden 10 kat daha tehlikeli...

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Dünya İklim Zirvesi Türkiye Müzakerecisi Prof. Mehmet Emin Birpınar ile İstanbul ve Bursa’yı etkisi altına alan yağmur, dolu, fırtına ve hortumun nedenlerini konuştuk. İşte Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Dünya İklim Zirvesi Türkiye Müzakerecisi Prof. Mehmet Emin Birpınar’ın yaptığı açıklamadan önemli başlıklar...

YAĞIŞLAR DAHA DA ARTACAK

-Hocam yıllardır iklim değişikliğinin etkileri üzerinde çalışıyorsunuz. İklim değişikliğinin son doğal felaketlerle bir ilgisi var mı?
Atmosferdeki su buharı veya nemin yere su damlacıkları olarak düşmesi şeklinde gerçekleşen yağmurlar meteorolojik koşullar nedeniyle oluşmaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde, yani ilkbahar sonları ve yaz başlarında konvektif yağışların görülmesi oldukça normaldir. Bunun nedeni sıcaklıkların yükselmesi ile giderek ısınmaya başlayan yeryüzeyi ile atmosferin alt ve üst tabakaları arasındaki sıcaklık farklılığıdır. Isınan ve yükselerek soğuyan kararsız hava kütlelerinde yeteri miktarda nem olduğu durumlarda güçlü ve dikey yönde yükselmeler görülür. Isınmayla birlikte dikine gelişen Cumulonimbus (Cb) bulutları oluşur ve bu bulutlar da şiddetli sağanak şeklinde orajla (gök gürültüsü, şimşek-thunderstorm) birlikte yağışlar getirir.

A101 ucuza kablosuz Dyson muadili süpürge geliyor! ŞOK'a Karcher marka buharlı temizlik makinesi geliyor! Makarna, salça, şeker ve unlarda haftanın indirim fırsatları! Survivor All Star'da kıyasıya rekabet! All Star'da adaya kim veda etti BİM'den bebek bezleri ve temizlik ürünlerinde çılgın indirim! Meteorolojiden 28 il için kuvvetli yağış uyarısı!