Sultanahmet

İstanbul'u ziyaret eden yerli yabancı herkes tarafından hayranlıkla izlenen ve şehrin önemli simgelerinden biri olan Sultanahmet Camii, yine çok önemli tarihi eserlerlerimizden biri olan Ayasofya Müzesi'nin tam karşısında yer almaktadır. Sultanahmet Meydanı da ismini Sultanahmet Camii'nden almıştır. Bu değerli yapı Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'a armağan edilmiş en önemli eserlerin başında gelmektedir. Sultanahmet Camii, Osmanlı Sultanı I. Ahmet tarafından 1609 – 1616 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Klâsik Türk sanatının en tipik örneği olan eser, orijinal olarak 6 minare ile inşa edilen ilk camidir. Mimar Sinan'ın eserlerinden biri olmadığı halde bu yapı Sinan'dan izler taşımaktadır. Sinan’ın öğrencisi Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa, söylenene göre, camiyi inşa ederken, üstadının daha önce denediği bir planı daha büyük bir ölçüde uygulamıştır.

Sultanahmet Camii Mimari Özellikleri

Sultanahmet Camii'nde, birçok camide olduğu gibi sosyal ve kültürel içerikli pek çok yapıyı barındıran bir kompleks bulunmaktadır. Kompleksin içinde Kapalı Çarşı, Türk hamamı, aşevi, hastane, okullar, kervansaray ve Sultan Ahmed'in türbesi gibi eserler yer almaktadır. Caminin girişi, Sultanahmet'te yer alan ve Roma Devri'nden kalmış hipodrom tarafındadır. Bu değerli yapıda bir dış avlunun çevrelediği iç avlu ve esas mekân, yüksek bir podyum üzerindedir. İç avluya açılan kapıdan, şadırvan ve uyum içinde birbiri üzerine yükselen kubbeler görülür. İçeriye açılan üç kapıdan herhangi birinden girildiğinde, dış görünüşü tamamlayan boyama, çini ve vitray camlarının zengin ve renkli süslemeleri ile karşılaşılır.

Sultanahmet Camii'nin üç tarafı balkonlarla çevrilidir. Yapının yerleri ise her camide olduğu gibi halı ile kaplıdır. Ana giriş kapısının karşısında, caminin en yoğun olduğu günlerde bile namaz kılan kişilerin kolayca görebileceği şekilde tasarlanmış olan mihrap ve mihrabın yanı başında da oyma işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan mermer minder bulunmaktadır. Tüm Osmanlı camilerinde en önemli unsurlardan biri olan kubbe, Sultanahmet Camii'nde çok daha görkemlidir. Ana kubbe 43 metre yüksekliğinde ve 23.5 metre çapındadır. Bu ölçüler Mehmet Ağa'nın bir mühendis olarak kabileyetin gösterir. Sultanahmet Camii'nin mimarisi Osmanlı ile Bizans kilise mimarisinin 200 yıllık tecrübesinin birleşimi sonucu müthiş bir hale gelmiştir. Ayasofya’dan esintiler bulunmasına rağmen bilen İslami mimari de ağır basar ve klasik dönemin muhteşem eseri olarak bilinir. Mimari yapısı olarak Sultanahamet Camii için çok mahirane yerleştirilen 260 pencere sayesinde ferah bir havaya bürünmüştür. Pencerelerin yerleştiriliş şeklinden dolayı büyük kubbe sanki havada asılı gibi durur. Bu cami, emsallerinin hiçbirinde olmadığı kadar aydınlık ve ferahtır.

Polisler, Ferrari ile Sultanahmet meydanında devriye gezdi!
KADEM'den Filistin daveti:Sultanahmet'te İnsanlık Nöbeti'ne bekliyoruz Galataport-Sultanahmet arasında turist taşıyacak tramvaya ne oldu?
Fatih Belediyesi'nden Gönüllü Turizm Elçileri projesi Ayasofya Camii ile Sultanahmet Camii müezzinleri karşılıklı ezan okudu Sultanahmet Cami bugün ibadete açılıyor Sultanahmet Camii Ramazan Bayramı'nda açık mı? Bakan Ersoy açıkladı! Sultanahmet Camii ne zaman ibadete açılacak? Dünyanın en büyük 10 camisi açıklandı: Türkiye de listede İmamoğlu'nun Sultanahmet'teki hipodrom projesine tepki yağıyor İstanbul Valiliği'nden Sultanahmet Meydanı'nda Ramazan etkinliği açıklaması! İETT yetkililerinden hakaret! Elden para vermeyi reddeden yolcuları Busforus'a almadılar İBB zabıta personelinden meydandaki işletmecilere müdahale! "Tiger 3" filminin İstanbul sahneleri için Sultanahmet ve Taksim meydanı kapatıldı Birinin adı Hayriye diğerininki Nur Sahibinden satılık tarihi han! İstanbul'un göbeğinde esrarengiz intihar Hatipoğlu'nun otelinde alkol satılıyor mu? İşte İstanbul'un gizli sarayı 'Sultanahmet Köftecisi' kararı 251 şehit için 251 Hatm-i Şerif ve Mevlid-i Şerif okundu 'İlgi azalır' diyen Sultanahmet'e baksın! AK Parti'den CHP'li vekile sert tepki! Vatandaşlardan Sultanahmet tepkisi İmamoğlu'nun 'dev' projesine yakından inceleme! Sultanahmet Köftecisi 100 yıldır ilk kez açılmadı! İstanbul'un meydanları boş kaldı Sultanahmet'te silah sesleri! 'Tavşan atlet' olarak başladı... Yalakalık yap, İBB'den serveti kap...