Sipki Aşireti

Türkiye'nin doğu bölgelerinde, özellikle Kars, Digor, Erzurum, Diyadin, Patnos, Malazgirt, Tutak ve Tekman gibi yerlerde yoğun olarak bulunan Sipkî Aşireti, Kürt nüfusunun ağırlıkta olduğu bölgelerde yaşamaktadır. Major Saone'a göre, Sipkî Aşireti, Irak ve İran sınırında yaşayan bir Kürt aşireti olarak tanımlanmaktadır.

Sipki aşiretinin tarihi

Tarihsel olarak geriye gidersek, Sipkî Aşireti, Osmanlı döneminde Yavuz Sultan Selim tarafından 1514 yılında yaşadığı bölgeden çıkarılarak, Osmanlı Devleti'nin Rusya ve İran sınırına yerleştirilmiştir. Bu süreçte Osmanlı, Sipkî Aşireti'ni Hesanenli, Abranh, Zilanlı Horasanlı ve Ademanlı aşiretleriyle birlikte bu bölgelere konuşlandırmıştır. Aşiretin liderlerinden Yusuf Bey, Spikan zindanlarında dahi mücadeleci ve karakterli bir aşiret olarak tanınmaktadır.

Sipki aşiretinin dini nedir?

Sipkî Aşireti'nin kökeni Yezidi inancından Müslümanlığa geçtiği ve Yezidi olan bazı kişilerin özellikle Kars ve Digor gibi bölgelere 1800'lerde göç ettirildiği söylenmektedir. Bazı kaynaklarda ise aşiretin Soran ile Mahabad arasındaki bir bölgeden geldiği belirtilirken, diğer kaynaklar Irak-Musul'dan 18. yüzyılda yaşanan büyük Yezidi katliamı nedeniyle göç ettiklerini açıklamaktadır.

Sipki aşireti nedir, kimlerden oluşuyor, kaç kişi, dini ne, nerede?