Kılıçdaroğlu'nun "Adaylık için hazırım" sözünün arkasında HDP'den aldığı destek mi var?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “6’lı masa ismim üzerinde uzlaşırsa hazırım” sözüyle Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda en net mesajı verdi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sonrası Ankara kulislerinden çarpıcı iddialar gündeme geldi. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, HDP'nin desteği nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun rahat olabileceğini söyledi.

6'lı masanın Cumhurbaşkanı adayı konusunda belirsizlik sürerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adaylığı konusunda en net açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu, Fox TV canlı yayınında yaptığı açıklamada “6’lı masa ismim üzerinde uzlaşırsa hazırım” dedi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sonrası adaylık konusunda 6'lı masadan beklentileri merak konusu oldu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Kılıçdaroğlu'nun kulislere yansıyan bilgileri yazdı. Selvi, Kılıçdaroğlu'nun küçük partilerin desteğini kazanmak için CHP listelerinden girmelerini teklif edeceğini belirtti. Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun HDP'nin yeşil ışık yakması nedeniyle adaylık konusunda rahat olabileceğini sözlerine ekledi.

Abdulkadir Selvi'nin "Kılıçdaroğlu: ‘6’lı masada bir sorun çıkacağını zannetmiyorum’" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Peki, Kılıçdaroğlu 6’lı masada bir sorun bekliyor mu? Akşener ya da Karamollaoğlu’nun çıkıp ortak adaylığını veto etmesinden endişe ediyor mu? Kılıçdaroğlu’na kısa bir süre önce yakın çevresi tarafından bu soru soruldu. “6’lı masada bir sorun çıkar mı?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “6’lı masada bir sorun çıkacağını zannetmiyorum” diye yanıt vermişti. Ben de o kulis bilgisi üzerine, “Kılıçdaroğlu 6’lı masadan engelleme bekliyor mu?” başlıklı yazıyı yazmıştım. Daha yazımın mürekkebi kurumadan Kılıçdaroğlu, 6’lı masaya en güçlü adaylık mesajını verdi. “6’lı masa ismim üzerinde uzlaşırsa hazırım” dedi.

6’LI MASA İŞİ TAMAM MI

6’lı masayı oluşturan lider olarak Kılıçdaroğlu’nun eli güçlü. Ancak 6’lı masadan sorun çıkmayacağından nasıl bu kadar emin oluyor, orasını bilemiyorum. 6’lı masada ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusu henüz müzakere edilmedi. Ama Kılıçdaroğlu, liderlerle ikili görüşmeler de yapıyor. Orada kendisine bu yönde bir güvence verildi mi? En azından adaylığı için yeşil ışık yakıldı mı, orasını bilemiyoruz.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÖNERİSİ

Kılıçdaroğlu’nun 6’lı masadaki küçük partilerin desteğini sağlamak için birkaç seçenek üzerinde çalıştığı söyleniyor. 6’lı masa toplandığında Kılıçdaroğlu bu kozları masaya sürecek. Bunun başında küçük partilerin CHP listelerinden seçimlere girmesi geliyor. Eski seçim yasasında küçük partilerin ittifakın desteği ile milletvekili çıkarma imkânları vardı. Yeni çıkan seçim yasasına göre küçük partilerin milletvekili çıkarabilmeleri için aldıkları oyun, milletvekili çıkarmaya yeterli olması gerekiyor. Ama bu oyu alamayacakları belli. Kılıçdaroğlu’nun küçük partilere CHP listelerinden aday olmayı önereceği söyleniyor.

HDP’DEN KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK

6’lı masanın tavrı belli değil ama HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ile Pervin Buldan, Kılıçdaroğlu’na desteklerini CHP Genel Merkezi’ndeki ziyaretleri sırasında iletmişlerdi. Buldan ve Sancar, Mansur Yavaş ve Meral Akşener aday olduğu takdirde desteklemeyeceklerini ama Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun adaylığına destek vereceklerini bizzat Kılıçdaroğlu’na ilettiler. Kemal Bey’in rahatlığı biraz da oradan geliyor.

LİDERLER SUSKUN

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin açıklaması karşısında 6’lı masaya bir sessizlik hâkim oldu. Bırakın coşkulu bir desteği, hiçbir lider destek açıklaması yapmadı. Kılıçdaroğlu’nun bu suskunluğu dikkate alması gerekiyor. Liderler sessiz kaldığı sürece Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığının veto edilme ihtimali geçerli demektir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

3 Mayıs 2024 Cuma TJK at yarışı sonuçları açıklandı! Koç'un oğlu mağlubiyet sonrası çıldırdı! Oyuncuların üzerine yürüdü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu ata tecavüz ederken suçüstü yakalandı!
Sonraki Haber