Kabızlık nedir, nasıl geçer? Bebeklerde kabızlık sebepleri nedir? Bebeklerde kabızlık çözüm yolları nelerdir?

Kabızlık, dışkılamanın normal süresinin aksaması ve dışkının sertleşmesi ve zor çıkması durumudur? Yetişkinlerde kabızlık nedir, nasıl oluşur? Bebeklerde kabızlık sebepleri nedir? Bebeklerde kabızlık nasıl geçer?

Bebeklerde ve yetişkinlerde farklı etkiler sebebi ile dışkılamanın gecikmesi ve sertleşmesi durumuna kabızlık denilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerde seyrek olsa da görülebilmektedir. Sindirim sistemi problemi olan kabızlık, ara sıra oluşabileceği gibi kronikleşerek de uzun bir süre devam edebilir.

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlığın birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenleri şunlardır:

·       Yetersiz lif tüketimi: Lif, dışkının yumuşamasına ve kolay geçmesine yardımcı olur.

·       Yetersiz sıvı tüketimi: Su, dışkının yumuşamasına yardımcı olur. Yetersiz sıvı tüketimi, dışkının sertleşmesine ve kabızlığa neden olabilir.

·       Hareketsiz yaşam tarzı: Düzenli egzersiz yapmak, bağırsak hareketlerini uyarır ve kabızlığı önler. Hareketsiz yaşam tarzı, bağırsak hareketlerini yavaşlatır ve kabızlığa neden olabilir.

·       Bazı ilaçlar: Bazı ilaçlar, kabızlığa neden olabilir. Örneğin, opioid ağrı kesiciler, antidepresanlar ve antibiyotikler kabızlığa neden olabilir.

·       Hormonal değişiklikler: Hamilelik, menopoz ve hipotiroidi gibi hormonal değişiklikler kabızlığa neden olabilir.

·       Bazı hastalıklar: Bazı hastalıklar, kabızlığa neden olabilir. Örneğin, Parkinson hastalığı, multipl skleroz ve Hirschsprung hastalığı gibi hastalıklar kabızlığa neden olabilir.

Akaryakıta indirim geldi! İşte güncel benzin, motorin, LPG fiyatları Survivor All Star'da kıyasıya rekabet! All Star'da adaya kim veda etti Eleme gecesi sonrası Survivor All Star'da dikkat çeken itiraflar... 2 Mayıs 2024 tarihli akademik kadro ilanları yayınlandı! Meteorolojiden 34 il için kuvvetli yağış uyarısı! Ankara'da sağanak etkili oldu, yollar göle döndü