İTÜ'den insan seslerini ayırt edebilen ve internetsiz çalışabilen Enkaz Dinleme Uygulaması
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10 şehrimiz etkilendi ve deprem bölgelerinde enkaz altındaki insanların kurtarma çalışmaları hâlâ sürüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) çalışmalarda kullanılabilmesi için bir 'Enkaz Dinleme Uygulaması' geliştirdi. İşte İTÜ'nün internet olmadan kullanılabilen ve insan seslerini diğer seslerden ayırt edebilen Enkaz Dinleme Uygulaması'nın özellikleri ve kullanım şekli...
Deprem bölgesinde süren arama-kurtarma sürüyor. Enkaz altındakileri kurtarabilmek için ekipler sık sık sessizliği sağlayarak enkaz altındakilerin sesini duymaya çalışıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi de bu durumlarda kullanılabilmesi için bir Enkaz Dinleme Uygulaması geliştirdi.
İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi tarafından geliştirilen "Enkaz Dinleme Uygulaması", insan seslerini diğer seslerden ayırt edebiliyor ve internet bağlantısına ihtiyaç duymuyor.
İTÜ ENKAZ DİNLEME UYGULAMASI NASIL KULLANILIR?
1- Enkaz Dinleme Uygulamasına ulaşmak için BURAYA TIKLAYARAK uygulamanın web sayfasına gidin.
2- Frenaks ayarları mevcut fakat uygulamadaki başlangıç ayarları ideal seviyede olduğu için aynı şekilde bırakabilirsiniz. Konu hakkında yeterli bilgiye sahipseniz bunları değiştirmeniz de mümkün.
3- Kazanç ayarı kısmından ses yükseltme imkanınız var
4- Mikrofon erişimine izin verdikten sonra cihazınızı sabit bir yere koyup kayıt tuşuna basın. Mümkün olduğunca sessiz kalın.
5- Dur tuşuna bastıktan sonra yaptığınız kayıt aşağıda gözükecektir.
Uygulamanın özellikleri:
- Bu uygulama internet bağlantısı olmadan çalışabilir.
- Yapılan kayıtlar cihaz dışına yollanmaz.
- Kazanç ayarıyla sesi yükseltebilirsiniz.
- Alt ve üst frekans ayarları ile insan sesinin dışındaki sesleri filitreliyebilirsiniz. Başlangıçta ideal bir noktaya ayarlıdır.