ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) nedir, nerede, Dünya'dan kaç km yüksekte? ISS'de ne yapılıyor, ne deneyleri yapılıyor?

Gündemdeki haberlerin etkisiyle, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) dair ilgi artıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü olarak gezegenimizden kaç kilometre yüksekte olduğu merak ediliyor. Peki, ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) nedir, nerede, Dünya'dan kaç km yüksekte? ISS'de ne yapılıyor, ne deneyleri yapılıyor? Şuanda Uluslararası Uzay İstasyonu nerede? İşte, Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında merak edilen ayrıntılar...

Güncel gelişmelerin etkisiyle, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) olan ilgi giderek artıyor. Gezegenimizden kaç kilometre yüksekte olduğu merak konusu olan ISS, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü olarak dikkat çekiyor. Peki, ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu tam olarak nedir? Nerede konumlanmıştır ve Dünya'dan kaç km yüksekte bulunmaktadır? ISS'de neler yapılıyor, hangi deneyler gerçekleştiriliyor? Şu an itibariyle Uluslararası Uzay İstasyonu nerede bulunuyor? İşte, ISS hakkında merak edilen detaylar...

ISS (ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU) NEDİR?

Ağırlıksız ortamda deneylerin yapıldığı bu uzay istasyonu, basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden oluşan bir yapısı bulunmaktadır. Dünya yörüngesinde yer alan en büyük yapay uydudur.

ISS (ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU) NEREDE?

Uluslararası Uzay İstasyonu programı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak projesidir. İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.

ISS (ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU) KAÇ KM YÜKSEKTE?

ISS'nin yörünge yüksekliği 330 km ile 435 km arasında değişmektedir. Saatte 28.000 kilometre hızla dönen bu uzay istasyonunda, çeşitli bilimsel çalışmalar yürütülmektedir.

ISS'DE (ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU) NE YAPILIYOR, NE DENEYLERİ YAPILIYOR?

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ile Rusya Federal Uzay Ajansı arasındaki ortak niyet bildirgesine göre, ISS bir laboratuvar, gözlemevi ve fabrika olarak planlanmıştır. Ayrıca, gelecekteki Ay, Mars ve asteroit görevleri için ulaşım, bakım ve ara üs olarak hizmet vermesi de öngörülmüştür.

ISS'deki çalışmalara örnek olarak, aşı geliştirilmesi, kanser tedavisi, akışkanların uzaydaki hareketleri, beslenme ve bitkilerin ağırlıksız ortamdaki davranışları gibi konular öne çıkmaktadır.

 
DEM Parti'de deprem! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti Kadıköy'de Tacettin Kutay'ın kızına taciz iddiası: Adli işlem başladı Türkiye'den Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
Sonraki Haber