İnsanlar, kişiliklerine göre 4 kategoride sınıflandırıldı!

ABD'de bulunan Northwestern Üniversitesi'nde, yapılan bir araştırmanın sonucuna göre insanoğlu kişilik özelliklerine göre 4 kategoride sınıflandırıldı.

Dünya genelinde bir buçuk milyon kişiye online kişilik anketi uygulayarak yapılan araştırmanın sonucuna göre insanlar; Vasat tipler, rol modeller, ben merkezciler, içe kapanıklar olarak sınıflandırıldı.

Vasat tipler: Duygusal açıdan dengesiz ve dışa dönük karakter özelliklerine sahip olanlar arasında ortalama tipler daha çok. Şeffaf değiller. Açık sözlü olanlar arasında daha azlar. "Ortalama" kişilik özelliklerine kadınlarda, erkeklere göre daha fazla rastlanıyor. En "tipik" sayılan insan özellikleri bu kategoride görülüyor.

İçe kapanıklar: Bu kişilik tipi araştırmada daha uzlaşmacı ve vicdanlı olarak tanımlanıyor. Duygusal açıdan dengeli olmalarına rağmen özellikle şeffaf değiller. Dışa dönük olanlara bu kategoride daha az rastlanıyor.

Rol modeller: Kadınlar erkeklere göre daha fazla bu kategoride yer alıyor. Bağımsızlık bu kişilerin en önemli özelliği. Yeni düşüncelere açıklar. Rol model kategorisinde yer alma oranı, kişilerin yaşının artmasıyla paralel olarak artıyor.

Ben merkezciler: Bu insanlara dışa dönük karakterler arasında çok fazla rastlanıyor. Ama açık, vicdanlı, sorumluluk duygusu yüksek, uzlaşmacı kişiler ben merkezci olmuyor. Araştırma ergen erkeklerin çoğunu bu kategoride tamamlıyor. Bu kategorideki bireylerin sayısı yaşla doğru orantılı. Erken yaşlarda bu kişilere daha çok rastlanıyor.

BİR BUÇUK MİLYON KİŞİYE 44 İLE 300 ARASINDA SORU SORULDU

Araştırma uluslararası aylık bilim dergisi Nature Human Behaviour'da yayımlandı.

Online kişilik testi verileri alınarak insan doğasını araştıran bu çalışmada kullanılan yeni metodoloji, "gelişim kitaplarında rastlanan müphemlikten uzak, titiz ve yinelenebilir" olarak tanımlandı.

Çalışmada şeffaflık, duygusal dengesizlik, uyumluluk, dürüstlük ve dışa dönüklük olarak sıralanan beş karakter özelliğine odaklanıldı.

Araştırma kapsamında katılımcılardan 44 ila 300 soru cevaplaması istendi. Her bir bireye, kişilik özellikleri ile ilgili bu testin sonucuna dair geri bildirimde bulunulacak olması katılımcıları soruları yanıtlamak konusunda motive etti.

ARAŞTIRMA, KİŞİLİK ÇALIŞMALARINI BİLİMSEL LİTERATÜRE TAŞIYABİLİR

Akademi çevrelerinde, sonuçları itibarı ile Psikoloji'de hakim paradigmalara bir itiraz olarak yorumlanan araştırmanın, şimdiye kadar kişisel gelişim alanında kendine yer bulan "kişilik" çalışmalarını bilimsel literatüre taşıyabileceği belirtiliyor.

Üniversite bünyesindeki araştırmayı yürüten dört akademisyenden biri olan Psikolog Profesör William Revelle, Hipokrat'tan bu yana kişilik türlerinin sınıflandırıldığını, ancak geçmişteki bilimsel literatürde bu çabaların saçma olarak tanımlandığını ancak ellerindeki verinin kişilik tiplerinin kesinliğini en yüksek yoğunlukla gösterdiğini söyledi.

Araştırmaya atfedilen bir başka önem de küçük gruplarla elde edilen sonuçların aksine yinelenebilir sonuçlar ortaya koyması.

Maduro'dan Türkiye duyurusu: Dostum Erdoğan'a selamımı iletiyorum! Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinde çalışmalar devam ediyor! Kocaeli'de TEM'de beyaz eşya yüklü TIR yandı
Sonraki Haber