İnsan çığlığına benziyor ama değil: Bilim insanları 'Dünyanın En Korkunç Sesi' Aztek Ölüm Düdüğü'nü yeniden oluşturdu!

Bazı araştırmacılar gezegenimizin iklim kriziyle ilgili acil endişeleri gidermeye çalışırken, bazı bilim insanları da dünyadaki en korkunç sesi yeniden yaratmak gibi gerçekten tuhaf bir görevi üstlendiler. Bu ürkütücü işitsel fenomen, aslında bilim adamlarının Aztek Ölüm Düdüğü adını verdiği belirli bir tarihi eserden geliyor.

Modern teknolojinin dikkate değer bir başarısıyla uzmanlar, bu Aztek Ölüm Düdüğü'nün unutulmaz notalarını 3D baskı yoluyla yeniden canlandırmayı başardılar.

Bu yeni ıslıkların planı, Meksika'da bir iskeletin yanında ortaya çıkarıldığı söylenen orijinal, kafatası şeklindeki eserden geliyor. Daily Mail, kafatası şeklindeki bu düdüğün Aztek ritüellerinde önemli bir rol oynadığına inanıldığını belirtiyor.

İNSAN ÇIĞLIĞINA BENZİYOR AMA DEĞİL

Aztek Ölüm Düdüğünün gösterimi, bilimsel deneyleriyle tanınan YouTube kanalı Action Lab aracılığıyla paylaşıldı. Sunucu James J. Orgill videoda şunları söylüyor:

“Bu dünyadaki en korkunç ses olarak kabul edildi. İster inanın ister inanmayın, bu bir insan çığlığı değil. Ölüm düdüğünün sesi, doğası gereği kalbinize korku salıyor."

İşte o ses:

Orijinal Aztek Ölüm Düdüğü ilk olarak 1999 yılında Mexico City'deki bir Aztek tapınağının kazısı sırasında başsız bir iskeletin elinde tutularak keşfedildi. İlginç bir şekilde, arkeologlar başlangıçta onu sadece bir biblo veya oyuncak olarak değerlendirip potansiyel önemini göz ardı ettiler. Sadece 15 yıl sonra bir bilim insanı düdüğün deliğine üfleme cesaretini göstererek şok edici bir gerçeği ortaya çıkardı: Daily Mail'in açıklamasına göre düdüğün ürkütücü derecede insan çığlığına benzeyen bir ses çıkarması gerçekleşti.

AZTEKLER KİMDİR?

Aztekler, 14. ve 16. yüzyıllar arasında Mezoamerika'da yaşamış bir Orta Amerika halkıydı. Başkenti, günümüzde Meksiko'nun bulunduğu Texcoco Gölü'nün ortasında yer alan Tenochtitlan kentiydi. Aztekler, gelişmiş bir uygarlık kurmuşlardı ve tarım, ticaret, mimari, sanat ve dini törenler alanlarında önemli başarıları vardı.

Azteklerin kökenleri belirsizdir, ancak efsaneye göre, kuzeyde Aztlán olarak bilinen bir yerden gelmişlerdir. 14. yüzyılın ortalarında, Aztekler, Texcoco Gölü'nün ortasında bir ada üzerinde Tenochtitlan'ı kurdular.

Aztekler, genişlemeci bir imparatorluk kurdular ve sonunda Orta Meksika'nın çoğunu kontrol ettiler. İmparatorluk, savaşçıları, tarım teknikleri ve gelişmiş sulama sistemleri ile tanınıyordu.

Aztekler, karmaşık bir dine sahipti ve tanrılarına insan kurban edilmesi gibi çeşitli dini törenler düzenlediler.

Aztekler, 1521'de İspanyol konkistador Hernán Cortés tarafından yenildi ve fethedildi. İspanyollar, Azteklerin dinini ve kültürünü yok etmeye çalıştı ve birçok Aztek öldürüldü veya köleleştirildi.

Azteklerin mirası, Meksika'nın modern kültüründe ve sanatında hala hissediliyor.

Azteklerin bazı önemli özellikleri şunlardır:

Zengin bir mitoloji ve kültürel mirasa sahiplerdi.
Gelişmiş tarım yöntemlerine, kendilerine ait bir dine, takvime, alfabeye sahiplerdi.
Büyük bir imparatorluk kurdular ve 13 milyonluk bir nüfusa sahiptiler.
İnsan kurban edilmesi gibi çeşitli dini törenler düzenlediler.
1521'de İspanyol konkistador Hernán Cortés tarafından yenildiler ve fethedildi.

Önce Muş sonra Kocaeli şimdi de İstanbul'da görüldü Dursun Özbek'in seçimdeki rakibi ortaya çıktı! Ünal Aysal sürprizi... UYGAD’tan “Gazetecileri süpürün”emrine büyük tepki
Sonraki Haber