İki büyükşehri davalık eden acı biber! Gaziantep mi Kahramanmaraş mı?

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Patent ve Marka Kurumunca "İslahiye biberi" coğrafi işaretiyle tescillenen bibere itiraz etti. Biberin "Maraş biberi" olduğu öne sürülürken, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Gaziantep Ticaret Borsası yargı önünde karşı karşıya geldi.

TÜRK Patent ve Marka Kurumu kuzeyde Gaziantep Nurdağı ve Amanos dağları ile güneyde Gaziantep İslahiye'den Suriye sınırına kadar olan bölgede yetişen, tazeyken yeşil, olgunlaştığında bayrak kırmızısı renginde ve orta derecede acı olan bibere Gaziantep Ticaret Borsasının başvurusu üzerine 'İslahiye biberi' coğrafi işareti verdi.

İKİ ŞEHİR YARGI ÖNÜNDE KARŞI KARŞIYA GELDİ

Ancak kurumun isot, acı pul biber ve acı toz biber de üretilen biberi 5 Ocak 2022'de 'İslahiye biberi' olarak tescillemesi Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Gaziantep Ticaret Borsasını yargı önünde karşı karşıya getirdi. Bu biberin 'Maraş biberi' olduğunu savunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 'İslahiye biberi' coğrafi işaretinin iptali talebiyle dava açtı. Davanın ön inceleme duruşması Ankara 5. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesince görüldü.

''HEPSİ İÇİN VURULURSA MARKA PATENTİNİN ANLAMI KALMAZ''

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının avukatlarından Muharrem Doba, dava konusu biberin 'Maraş biberi' olduğunu iddia etti. Maraş biberinin yetiştiği 5 il bulunduğunu anlatan Doba, "Her biberinin ufak farklılıkları bulunabilir. Hepsi için başvurulursa marka patentin anlamı kalmaz" dedi.

GAZİANTEP TİCARET BORSASI DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ

Gaziantep Ticaret Borsası ile Türk Patent ve Marka Kurumunun avukatları ise davanın reddini istedi. Mahkeme, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için davayı erteledi.

TÜRK PATENT KURUMU BİBERLERİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNİ BELİRTTİ

Türk Patent ve Marka Kurumunun internet sayfasında yer alan bilgilere göre orta derecede acılığı olan 'İslahiye biberi' sıcak iklimi seviyor. Nisan ve mayısta tohum ve fide hazırlıkları yapılan biberin yetiştirilmesi için don olayı ve aşırı soğuk havadan korunması gerekiyor. Yetiştirildiği bölgedeki rüzgar hızı, yayılımı, nem ve yağış miktarı biberin karakteristik özelliğini belirliyor. İslahiye biberinden isot, acı pul biber ve acı toz biber üretiliyor.

Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti TFF Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı! 1 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı!
Sonraki Haber