İÇİNDE KATKI MADDESİ BULUNMAYAN, YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ!

6.kuşak meyan şerbetçisi, Gaziantep’in özel lezzeti meyan şerbetinin yapılışını SuperHaber için anlattı.

SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel, yaz aylarının vazgeçilmez içeceği haline gelen Gaziantep’in özel lezzeti meyan şerbetinin yapılışını SuperHaber izleyicileri için görüntüledi.

6.kuşak meyan şerbetçisi Halil Gezer, sıcak havalarda içimizi serinleten bir içecek haline gelen meyan şerbetinin püf noktalarını ve sağlığa faydalarını anlattı.

Halil usta, meyan kökünün tarlada ekip biçme olmadan kendiliğinden oluştuğunu belirtti ve Şırnak, Hatay, Suriye ve Irak’ta görüldüğünü sözlerine ekledi.

Ustası, meyan şerbetinin cuma namazı vakitleri, mevlitler ve kandil günleri olmak üzere bazı önemli günlerde hayır amacıyla sokaklarda 'sebil' olarak, sırtlarına geçirdikleri tuluk içinde dağıtıldığını aktardı.

‘’MEYAN ŞERBETİNİN İÇİNDEKİ TEK YABANCI MADDE TARÇINDIR’’

Meyan şerbetinin nasıl yapıldığını anlatan usta, tatlandırması için içine eklenen tek yabancı maddenin tarçın olduğunu vurgulayarak ‘’Meyan kökünü döverek küçük parçalar haline getiriyoruz. Tat vermesi için tarçını ve sonra da suyu ekliyoruz. Islanan kök, buzlu suda 3 saat bekletiliyor. Buz olmasının sebebi yavaş eriyerek kendini dinlendirmesidir. Acısını da alır. Bu işin olmazsa olmazı buzdur. Meyan kökünü demliyoruz. Demlenmezse acı olur, içilmez. İçinde tek yabancı madde tarçındır. Ekstra bir tatlandırıcı konulmaz.’’ şeklinde konuştu.

‘’MEYAN ŞERBETİ RAMAZAN AYINDA MİDEYİ RAHATLATIR’’

Meyan kökünün sağlığa faydalarını sıralayan usta, ’’Böbrek taşı, idrar yolu ve mideye iyi gelir. Mide asitinin yüzde 70’ini önler. Mide ilaçlarının yüzde 90’ında vardır. Ramazan ayında sık tüketilmesinin sebebi ise oruç tuttuğumuz için mideyi rahatlatmasıdır. Soda niyetine için. Susuzluğu önler, harareti alır. Bazı doğal olmayan meyanlar tansiyon yüksekliği yapar. Bildiğiniz yerde için.’’ sözlerini kullandı.

Meyan şerbetinin hikayesini YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Konya'da sahibinden kaçan kurbanlık hayvan çatıya çıktı Bafa Gölü'nde pilotların kurtarılma anına ait görüntüler ortaya çıktı Büyükçekmece’de motosikletlinin korkunç yolculuğu kamerada Feci kaza: 2'si doktor 4 kişi hayatını kaybetti! Kuduz şüphesi taşıyan hastalıklı köpekleri Ankara'ya kaçırdı! Vatandaşlar korkudan yolda yürüyemiyor...