HSK nedir? HSK'nın amacı ne, ne için kurulmuştur?

HSK nedir? sorusu HSK kararnamesi haberlerinin ardından gündeme geldi. Bu çerçevede HSK ne için kurulmuştur? veya HSK'nın amacı ne gibi? sorular vatandaşlar tarafından arama motorlarında araştırılıyor. Peki HSK nedir? HSK'nın amacı ne, ne için kurulmuştur? Detaylar haberimizde...

Resmi Gazete'de yayımlanan HSK kararnamesi sonrasında 'HSK kararnamesi nedir?' sorusu kullanıcılar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki HSK nedir? HSK'nın amacı ne, ne için kurulmuştur? İşte ayrıntılar...

HSK NEDİR?

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. HSK, yargılama yetkisine sahip olmadığından mahkeme statüsünde değildir.

HSK NE İÇİN KURULMUŞTUR?

HSK, ilk olarak 20 Temmuz 1961 tarihinde "Yüksek Hâkimler Kurulu" adıyla kurulmuştur. Bu kurul, hâkimlerin atanması, nakli gibi özlük işlerinin yanı sıra, hâkimlerle ilgili şikayetleri inceleyip karar verme yetkisine sahipti. Üye sayısı Yargıtay, Meclis ve Senato tarafından belirlenmekteydi.

1962 yılında çıkarılan 45 Sayılı Yüksek Hâkimler Kurulu Kanunu ile kurulun yapısı, çalışma usulü ve esasları belirlenmiştir. 12 Mart Muhtırası sonrasında yapılan anayasa ve kanun değişiklikleriyle kurulun üye sayısı on dört kişiye düşürülmüş ve tüm üyeleri Yargıtay Genel Kurulu üyeleri arasından seçilmeye başlanmıştır.

12 Eylül Darbesi sonrasında yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte, kurulun adı "Yüksek Hâkimler Kurulu" ile "Yüksek Savcılar Kurulu" birleştirilerek "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu" haline getirildi. Böylece, idari yargı hakim ve savcıları da kapsama alanı içine alındı.

1981'de çıkarılan 2461 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu ile hakimler ve savcılar tek bir kanun altında düzenlendi. 2010 yılında yapılan anayasa değişiklikleriyle ise 2461 Sayılı Kanun kaldırılarak yerine 6087 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu kabul edildi. Bu kanuna göre, HSK'nın yapısı ve çalışma prensipleri düzenlendi.

2017 anayasa değişiklikleriyle Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yapılanması günümüzdeki şekline ulaştı. Üye sayısı 22'den 13'e düşürüldü ve yedek üyelik kaldırıldı. Daire sayısı ise 3'ten 2'ye indirildi. Cumhurbaşkanı, kurula üye seçme yetkisini sürdürmektedir. HSK'nın 13 üyesinden 4'ünü Cumhurbaşkanı, 7'sini TBMM seçerken, Adalet Bakanı ve yardımcısı diğer 2 üyeyi oluşturur.

HSK NE İÇİN KURULMUŞTUR?

HSK, hâkimler ve savcıların görev süreleri, tekrar seçilebilme koşulları ve meslekten çıkarma dışındaki cezalara karşı yargı yolunun kapalı olması gibi düzenlemeleriyle Türkiye'de hâkim ve savcıların özlük işlerini yönetmekte ve disiplin süreçlerini takip etmektedir.

HSK
Dışişleri Bakan Yardımcılığı'na atanan Burhanettin Duran kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayşe Berrin Ekinci kimdir?
Sonraki Haber