Havalimanı metrosu bugün açılacak! Peki ücret tarifesi ne olacak?

İstanbulluların yükünü hafifletecek olan Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılıyor. Vatandaşlar ücret tarifesini merak ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattının ücretini "Kısa mesafe 9.90 TL olacak, en uzun mesafe ise 12 TL olacak. Öğrenciler de bu ücretin yarısını ödeyecek. Öğretmenler için de farklı indirimler geçerli olacak" sözleriyle duyurdu. İşte detaylar…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, NTV canlı yayınında Ahmet Arpat'ın sorularını yanıtladı. Bakan Karaismailoğlu hem Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattı ile ilgili bilinmeyenleri hem de İstanbul'da yapımı süren metro inşatlarının son durumunu anlattı.

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;

METRODA YERLİ SİNYALİZASYON SİSTEMİ

İstanbul Havalimanı Metrosu, dünyanın transit merkezine, dünyanın en büyük havalimanına bağlanacak bir hat. 34 kilometreyle devasa bir uzunluk. Rekorların kırıldığı bir proje. Arnavutköy'e de bağlanınca 69 kilometrelik bir uzunluğa ulaşacak. Bu metro hattıyla Avrupa yakası tamamen çevrilecek. Metroda akıllı tünel sistemi kullanıldı. Sıfırdan yaratılan bir sistem kuruldu. Tamamen yerli ve milli imkanlarla yapıldı. Diğer metrolarda da bu sistem kullanılabilecek. Sistem tek bir kumanda merkezinden yönetilebilecek. 

İSTANBUL HAVALİMANI METRO ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

İstanbul Havalimanı Metro ücreti, kısa mesafe 9.90 TL olacak, en uzun mesafe ise 12 TL olacak. Öğrenciler de bu ücretin yarısını ödeyecek. Öğretmenler için de farklı indirimler geçerli olacak.

KAĞITHANE-HAVALİMANI ARASI NE KADAR SÜRECEK?

Saatte 120 kilometre hıza ulaşacak. Türkiye'nin en hızlı metrosu olacak. Kağıthane'den İstanbul Havalimanı'na 24 dakikada gidelecek.

İNŞAATI DEVAM EDEN METRO PROJELERİ

Şubat ayı içerisinde Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi hattını açacağız. Kazlı Çeşme-Sirkeci metro hattını ise Nisan-Mayıs gibi bitirmeye çallışıyoruz. Arnavutköy'den başlayıp, Kayaşehir'den geçerek Marmaray'a kadar uzanan 31 buçuk kilometrelik hattı bu yıl hizmete alacağız. Altunizade-Üsküdar-Ümraniye hattı da 2024 yılında açılacak.

HIZLI TREN PROJELERİNDE SON DURUM

Hızlı trenin İstanbul Havalimanı'nda bir durağı olacak. Metroyla entegre edilecek. İstanbul Havalimanı'ndan Ankara'ya kadar gidilebilecek.

İSTANBUL'DA TRAFİK SORUNU

İstanbul ulaşım master planı sorunları çözecektir. İstanbul genelinde raylı sistemleri 3 milyon kişi kullanıyor. İETT'yi ise 4,5 milyon kişi kullanıyor. Bu otobüslerin yenilenmesi gerekiyor. İstanbul'un ulaşım sorununun çözülmesi için raylı sistem projelerinin bir an önce bitmesi gerekiyor. Birinci öncelik raylı sistem yatırımları, ikinci öncelik de otoyol yatırımlarının bitmesi.

İSTANBUL'DA TAKSİ SORUNU

Raylı sistem 3 milyon kişi, İETT 4,5 milyon, minibüsler 3,5 milyon yolcu taşıyor. Taksiler, bu yolcuların yalnızca yüzde 10'unu taşıyor. Sorun taksi sayısı değil, eğitim sorunu var. İstanbul'da şu an da 3 bin 200 taksi kullanıma alındı. 

KÖPRÜ VE OTOYOL ÜCRETLERİNE ZAM OLACAK MI?

2023'te köprü ve otoyollara zam yapılmayacak. Karar yılın tamamını kapsayacak. Farkı devlet karşılayacak. 

KANAL İSTANBUL PROJESİNDE SON DURUM

Bizim Master Planımızda Kanal İstanbul var. Kuzey Marmara Otoyolu'nu, İstanbul Havalimanı'nı yapmayın diye tepki göstermişlerdi. Kanal İstanbul projesine de yine aynı şekilde karşı çıkıyorlar. Bu projede yapılacak.

Fenerbahçe'de İsmail Kartal için karar verildi Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu Sur Belediyesi'nde DEM Partililerden büyük skandal!
Sonraki Haber