Hasan Dağı aktif mi? Hasan Dağı volkanik mi, patlarsa ne olur?

Niğde’nin Bor ilçesinde yaşanan 5.3 büyüklüğündeki depremin hemen ardından İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Hasan Dağı’nda volkanik ve aktif hareketlilik yaşandığı belirtildi. Tüm bunlar sonrasında ise vatandaşlar Hasan Dağı patlarsa ne olur sorusuna yanıt aradı.

Niğde’nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem sonrasında Kandilli ve AFAD’dan son bilgiler geldi. Depremin derinliği 7 km olarak açıklanırken Ankara, Konya ve Mersin'den de sarsıntının hissedildiği kaydedildi.

Son günlerde gerçekleşen şiddetli depremler sonrasında Hasan Dağı’nda yaşanan volkanik hareketlilik dikkatlerden kaçmadı. Uzmanlar ise Aksaray ile Niğde arasında yer alan Hasan Dağı’nda 10 bin yıl kadar önce volkanik püskürme yaşandığına dikkati çekti.

Hasan Dağı Nerede?

Hasan Dağı; Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1750 metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplı olan bu dağ özellikle ana volkan konisini oluşturan Büyük Hasan Dağı (3268 m); kuzeybatısındaki Aksaray Ovası batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselmektedir.

Bu ana volkan konisinin doruğu tipik bir kraterden oluşuyor ve kraterin tabanında bir krater gölü bulunmaktadır.

Hasan Dağı Volkanik Mi?

Hasan Dağı deniz seviyesinden 3268 metre yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Volkanik ünitesinde tarih çağlardan bu yana herhangi bir aktivite olmamıştır.

Reyting sonuçları: 24 Nisan Çarşamba! Galatasaray'da şok gerçek ortaya çıktı! Sözleşmesi ortaya çıktı... Çılgın Sayısal Loto sonuçları 27 Nisan 2024!
Sonraki Haber