Hacettepe'den ağır rapor: El ile ufalanabilecek kadar düşük kalitede beton

GİRİŞİ İŞ YERİ OLAN BİNALARDA 'YUMUŞAK KAT' SORUNU

Hatay'da hasarlı binaların dıştan ilk incelenmesinde; göze çapan problemlerin yumuşak kat düzensizliği ve ağır çıkmaların olduğuna dikkat çekilerek, özellikle giriş katları iş yeri olarak kullanılan birçok binada, bu durumun daha sık gözlendiği belirtildi. Bu tip binaların giriş katlarında kat yüksekliklerinin fazla olması ve dış cephelerde dolgu duvar bulunmamasının 'yumuşak kat' olarak adlandırılan düzensizliğin oluşmasına yol açtığı kaydedildi. Ayrıca ağır çıkmanın bulunduğu kat ve üzerindeki katlarda ağır bölme duvar hasarlarının gözlemlendiği, ağır çıkmaların bazı binalarda lokal göçmelerin oluşmasına sebep olduğu belirtildi.

Türkiye'de binaların zemin katlarının dükkan, restoran gibi geniş pencere açıklıklarına sahip mekanlara ayrıldığına dikkat çekilen raporda, "Bu mekanlarda kolon, perde ve bölme duvar gibi elemanların miktarı üst katlara oranla az olmaktadır. Bu sebeple yapıda zayıf bir kat oluştuğu, bu katın üzerine gelen yatay yük talebini karşılayamadığı ve yıkıldığı görülmektedir. Zemin katın yıkılması sonucu yapılarda bütüncül veya bölgesel çökmeler gözlemlenmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Komite açıkladı: İşte LGS soruları ile ilgili en doğru analiz! Akaryakıt peş peşe dev indirim! İşte güncel akaryakıt fiyatları Mourinho'nun maaşı belli oldu: Dudak uçuklatan rakam! Memur ve emeklinin maaş zammı netleşiyor 3 Haziran 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! Altında neler oluyor? İşte 3 Haziran 2024 güncel altın fiyatları