Gazze katliamının ardında doğalgaz kaynakları mı var?

Uluslararası basın İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımı tartışırken bir yandan da İsrail’in kontrol ettiği ve Filistin’e ait doğalgaz kaynaklarını da mercek altına aldı. Enerji uzmanları, “İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir siyasi ve ekonomik çözüme ulaşmak için Levant Havzası'ndaki petrol ve doğalgaz kaynaklarının adil bir şekilde dağıtılması gerekecek” yorumlarını yapıyor. İşte detaylar...

İsrail, sahanın 1948'deki ateşkes hattının batısında yer aldığını söylüyor ancak rezervuarın çoğu 1967'den beri işgal edilen Filistin topraklarının altında yer alıyor.

İsrail'in son askeri operasyonu ve ardından Gazze'de yaşanan büyük yıkımın ardından uluslararası toplum, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına yardım etmek için yüz milyonlarca dolar sözü verdi. Ancak İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kalıcı olarak sona ermesi, Filistin'in ekonomik ve insani kalkınmasına yılda milyarlarca dolara ulaşan uzun vadeli yatırımlar olmadan mümkün olmayacak.

Bu gelirleri elde etmenin göz ardı edilen yollarından biri, işgal altındaki topraklarda ve şu anda yalnızca İsrail tarafından işletilen Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz rezervlerinden Filistin'e adil bir pay ayırmak olacaktır.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Levant Havzası'ndaki yeni doğal gaz keşiflerinin 122 trilyon fit küp aralığında olduğuna, geri kazanılabilir petrolün ise 1,7 milyar varil olarak tahmin edildiğine işaret ediyor. Bu rezervler, bölgedeki farklı taraflar arasında yaklaşık 524 milyar doları dağıtma ve paylaşma fırsatı sunuyor.

İsrail'in 1967'den bu yana Filistin topraklarını askeri işgali ve 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni abluka altına alması, Filistin halkının kendi fosil yakıt kaynakları üzerinde herhangi bir kontrol sahibi olmasını engelledi, onlara çok ihtiyaç duyulan mali ve ihracat gelirlerinden mahrum kaldı ve Filistin ekonomisini yüzüstü bıraktı.

İşgal altındaki Filistin halkına uygulanan ekonomik maliyetler iyi belgelenmiştir: insanların ve malların hareketine yönelik sıkı kısıtlamalar; mülk ve varlıklara el konulması ve imha edilmesi; toprak, su ve diğer doğal kaynakların kaybı; parçalanmış bir iç pazar ve komşu ve uluslararası pazarlardan ayrılma; ve uluslararası hukuka göre yasa dışı olan İsrail yerleşimlerinin genişletilmesi.

Filistin halkı aynı zamanda mali alanı ve politikası üzerinde de yalnızca sınırlı bir kontrole sahip. Paris Ekonomik İlişkiler Protokolü hükümlerine göre İsrail, Filistin'in para politikasını, sınırlarını ve ticaretini kontrol ediyor. Aynı zamanda İsrail'de çalışan Filistinlilerden gümrük vergileri, KDV ve gelir vergileri de topluyor ve bunları daha sonra Filistin hükümetine dağıtıyor. UNCTAD, işgal altında Filistin halkının 2007-2017 döneminde İsrail'e sızdırılan gelirler ve tahakkuk eden faizler de dahil olmak üzere 47,7 milyar dolar mali gelir kaybettiğini tahmin ediyor. Karşılaştırıldığında, Filistin hükümetinin aynı dönemde kalkınma harcaması yaklaşık 4,5 milyar dolardı.

Gazze'deki uzun süreli kapatma ve tekrarlanan askeri operasyonlar, bölge nüfusunun yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşamasına neden oldu ve yıllık GSYİH kaybı 16,7 milyar dolara mal oldu. Bu rakam, Filistin halkının Gazze kıyısındaki doğal gaz sahasını kullanmasını engellemenin büyük fırsat maliyetini hesaba katmıyor.

Oslo II Anlaşması olarak bilinen 1995 tarihli Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile ilgili İsrail-Filistin Geçici Anlaşması, Filistin Yönetimi'ne (PA) kıyıdan 20 deniz miline kadar olan sular üzerinde deniz yetki alanı tanıyordu. Filistin Yönetimi, 1999 yılında İngiliz Gaz Grubu ile 25 yıllık bir gaz arama sözleşmesi imzaladı ve aynı yıl Gazze kıyısının 17 ila 21 deniz mili açıklarında büyük bir gaz sahası olan Gaza Marine keşfedildi. Ancak İsrail hükümeti, Filistin Yönetimi ve British Gas arasında bu sahadan gaz satışı ve işgal altındaki Filistin topraklarına çok ihtiyaç duyulan gelirin sağlanması konusunda ilk görüşmelere rağmen Filistinliler herhangi bir fayda elde edemediler.

İsrail hükümeti, Gazze'nin 2007'deki ablukasından bu yana, Gazze'nin açık deniz doğal gaz rezervleri üzerinde fiili kontrol kurdu. Yüklenici British Gas, o zamandan bu yana İsrail hükümetiyle iş yapıyor ve arama ve geliştirme hakları konusunda Filistin hükümetini fiilen devre dışı bırakıyor.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Meged petrol ve doğal gaz sahasının da kontrolünü ele geçirdi. İsrail, sahanın 1948'deki ateşkes hattının batısında yer aldığını ancak rezervuarın büyük kısmının 1967'den bu yana işgal edilen Filistin topraklarının altında yer aldığını belirtiyor.

El Cezire’de yer alan habere göre, İsrail, Doğu Akdeniz'de yalnızca kendi çıkarları için yeni petrol ve gaz bulguları geliştirmeye başladı.

İsrail, Filistin petrol ve gaz kaynaklarına el koyarken ve onları sömürürken, Lahey Düzenlemeleri'nin, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin ve sömürüyü ele alan uluslararası insani ve insan hakları hukukunun lafzına ve ruhuna aykırı hareket ediyor.

Uluslararası toplum, son saldırının ardından Gazze'nin yeniden inşası için şu ana kadar 860 milyon dolar taahhüt etti; ancak UNCTAD, en son askeri saldırıdan önce bile Gazze halkını yoksulluktan kurtarmanın yılda en az 838 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor. Petrol ve doğal gaz gelirlerinin adil bir payı, Filistinlilere uzun vadeli ekonomik yeniden yapılanma, rehabilitasyon ve iyileşmeye yatırım yapmaları için sürdürülebilir finansman sağlayacaktır. Bunun alternatifi, bu ortak kaynakların tek tek ve özel olarak İsrail tarafından kullanılması ve çatışma ve şiddetin başka bir tetikleyicisi haline gelmesidir.

Elbette sürdürülebilir ekonomik toparlanma ve sürdürülebilir siyasi çözüm el ele yürür. BM, uzun süredir devam eden, kalıcı ve kapsamlı bir barışın ancak müzakere edilmiş iki devletli çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki tutumunu sürdürüyor. BM, İsrail'le barış ve güvenlik içinde var olan bağımsız, demokratik, bitişik, egemen ve yaşayabilir bir Filistin Devleti'nin kurulması yönünde çalışmaya devam ediyor. Bir Filistin devletinin ekonomik olarak hayatta kalması, Filistinlilerin kendi ekonomilerini kontrol edebilmelerine ve Filistin'deki petrol ve gaz rezervlerinden paylarına adil erişime sahip olmalarına bağlı olacaktır.

BG, 2000 yılında Gazze kıyısının yaklaşık 25 mil açığında Marine 1 ve Marine 2 gaz sahalarını keşfetti. 2000 yılında British Gas (BG) ve ortakları Gazze Şehri'nin 36 kilometre batısında Gaza Marine 1 ve Gaza Marine 2 olmak üzere iki kuyu açtı ve potansiyel gaz rezervlerinin yaklaşık 1,4 trilyon fit küp olduğunu tahmin etti.

Shell'in 2016 yılında BG'yi satın almasının ardından Consolidated Contractors Company ve Filistin Yatırım Fonu, Shell'in sahalardaki hisselerini satın aldı ve her iki taraf da %50'şer hisseye sahip oldu.

Rus gazına alternatif arayan Mısır, İsrail ve Avrupa Birliği tarafından Akdeniz gazına dair bir anlaşma imzalandı.

Sahaların geliştirilmesi, sadece Hamas'ın Gazze'yi kontrol etmesi nedeniyle oluşan güvenlik endişeleri nedeniyle değil, aynı zamanda İsraillilerin ve Filistinlilerin sahadan fazla gazın kendilerine verilmesi konusundaki ısrarı konusunda anlaşamamaları nedeniyle de tüm bu yıllar boyunca beklemede kaldı.

İmtiyaz 1999'da BG'ye verildiğinde bu ilk ön koşuldu. Daha sonra bol miktarda İsrail gaz sahasının keşfedilmesiyle bu koşul İsrail açısından geçerliliğini yitirdi.

Sahalar, her ne kadar daha küçük ve daha az önemli olsa da, bölgesel olarak Filistinliler ve İsrailliler arasında bölünmüş durumda ve İsrail, gazın %70'inin kendi tarafında olduğunu savunuyordu.

Bu, ilerlemenin deniz sınırlarının tanınmasını gerektireceği anlamına geliyor ki bu, Filistinlilere taviz verilmesi yönündeki sert tutumu göz önüne alındığında mevcut İsrail hükümeti için pek olası olmayan bir adım olarak Gazze'yi işgal etme stratejisini yürütüyor.

İsrail Enerji Bakanlığı, 29 Ekim 2023'te yaptığı açıklamada, aralarında İngiliz çok uluslu petrol ve gaz şirketi BP ve İtalyan enerji devi Eni'nin de bulunduğu altı şirkete, ek açık deniz doğal gaz sahalarını araştırmak ve keşfetmek için 12 lisans verildiğini duyurdu.

Enerji Bakanı Israel Katz, İsrail'in Hamas grubuyla savaş halinde olduğu bu dönemde büyük doğal gaz arama şirketlerinin yatırım taahhüdünün İsrail'in dayanıklılığına duyulan güvenin bir işareti olduğunu söyledi.

İsrail'in Leviathan sahasına bitişik iki alanda araştırma yapacak olan iki konsorsiyuma bölünüyor. Bir grupta Eni, Dana Petroleum and Ratio Energies, diğer grupta ise BP, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve NewMed Energy yer alıyor.

Tahminen 22 trilyon kübik feet gaz içeren Leviathan sahası da dahil olmak üzere büyük açık deniz keşifleri, ABD enerji devi Chevron gibi büyük petrol ve gaz araştırmacılarının yerel şirketlerle ortaklık kurmasını sağladı.

Mısır ve İsrail yıllardır Doğu Akdeniz'de gaz üretirken, Gazze kıyısının yaklaşık 30 km (20 mil) açığında bulunan Gazze Deniz sahası, ekonomik faktörlerin yanı sıra İsrail ile olan siyasi anlaşmazlıklar ve çatışmalar nedeniyle gelişmemiş durumdadır.

Hamas yetkilisi İsmail Rudwan, 18 haziran 2023'te Reuters'e şunları söyledi: "Gazze'deki halkımızın doğal kaynaklar üzerinde haklara sahip olduğunu bir kez daha teyit ediyoruz." dedi.

ABD ve Avrupa ülkeler, Rus gazına alternatif olarak Akdeniz gazını biran önce devreye sokmak istiyorlar.

Akdeniz gazının önündeki en büyük engel olarak da Hamas'ın Gazze'de hakimiyeti gösteriliyor. ABD arabuluculuğunda Hamas ile gaz müzakereleri yapılsa da hem İsrail'de Netanyahu hem de Mahmud Abbas bunun Hamas'ı güçlendireceğini düşünerek anlaşmayı imzalamadılar.

Ancak Netanyahu'nun asıl amacı Gazze'de tümden İsrail hakimiyetinde bir yönetim oluşturmaktır. Avrupa ülkelerinin ve özellikle Almanya'nın Netanyahu'nun Gazze savaşına bu kadar istekli destek vermelerinin en önemli sebeplerinden birisi enerji güvenliğidir.

Meteorolojiden İstanbul için sağanak yağış uyarısı 12 ilde DEAŞ'a BOZDOĞAN-34 Operasyonu! 41 şüpheli yakalandı Meteorolojiden 28 il için kuvvetli yağış uyarısı!
Sonraki Haber