Faydaları saymakla bitmeyen kirazın gut hastalığına iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan kirazın yararları saymakla bitmiyor. Prof. Dr. Vedat Göral, kirazın özellikle mide, sindirim ve hazımsızlık gibi sorunlara karşı doğal bir ilaç olduğunu ayrıca Gut hastalığı yanında birçok hastalığa da iyi geldiğini açıkladı. İşte kirazın saymakla bitmeyen faydaları...

Kiraz, ağacında açan çiçekleriyle baharın, meyvesiyle yazın müjdecisidir. Lezzeti ile severek tüketilen kiraz, sapından çekirdeğine kadar sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Rengi koyulaştıkça besin değeri artan bu meyve güçlü bir Antioksidan özelliği ile pek çok hastalık için koruyucu etki göstermektedir.

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral, mevsiminin gelmesiyle sevilerek tüketilen kirazın faydalarını ve hangi hastalıklara iyi geldiğini anlattı.

Kirazda bulunan güçlü antioksidan özelliği ile kansere yakalanma riskini azalttığını ifade eden Prof. Dr. Vedat Göral, “Kiraz, içinde bulunan güçlü bir antioksidan olan antosiyanin sayesinde kansere yakalanma riskini azaltarak kalp ve karaciğerde detoks etkisi gösterir. Antosiyaninler adı verilen kirazda bulunan antioksidanlar, kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur, kan basıncını düzenler, iltihaplanmaya neden olabilecek serbest radikallerle savaşır. Böylece kalp hastalığı ve felç riskini azaltır” diye konuştu.

Kirazın kalp hastalığı ve felç riskini azalttığını ifade eden Göral, vücudumuzun ph seviyelerini nötralize ederek gaz veya hazımsızlık gibi mide problemlerini önlediğini söyledi.

"Uyku kalitesini arttırarak, rahat bir uyku sağlıyor"

Kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Prof. Dr. Vedat Göral, Kirazın uyku kalitesini arttırdığını, içerisinde bulunan B ve C vitamininin cilt sorunlarına iyi gediğini, saç hasarını ve kırılmasını önlediğini belirtti.  Ayrıca Gut ve eklem iltihaplarına karşı iyi gelen kirazın uyku kalitesini artırarak, rahat bir uyku sağladığını söyledi.

Kiraz saplarını atmayın

Kiraz, sapından çekirdeğine kadar sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Kiraz sapının ödem arttırıcı etkisiyle kiraz sapından çay yaparak vücuttan toksik maddelerin atılmasını sağlayabilirsiniz. Kanı sulandırıcı etkisiyle böbreklere fayda sağladığını ifade eden Göral, kirazın menopoz döneminde görülen sorunlara da doğal çözüm olduğunu söyledi.

Kirazın gereğinden fazla tüketilmesi yararından çok zararı dokunduğunu belirten Göral, son sözlerine şöyle devam etti:

"Günde 150 gram yani bir su bardağını dolduracak miktar tüketmek yeterli. Bunun üzerindeki miktarların yarardan çok zararı dokunur. Bu meyve içeriğindeki şeker miktarına bağlı olarak kilo alımı, insülin direnci ve karaciğer yağlanmasını tetikleyebilir."

ABD seçimleri öncesinde Biden ve Trump kozlarını paylaşacak Aysel, Demir'in ölümü ile tüm gerçekleri öğrendi! Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu'nda heyecan dorukta!
Sonraki Haber