Ezan okunurken müzik dinlemek günah mı? Dinden çıkılır mı?

Ezan okunurken müzik dinlemek günah mı sorusunun yanıtı merak ediliyor. Ezan okunduğu sırada kulaklıkla müzik dinleyen vatandaşlar ezan okununca ne yapmalıdır? İşte detaylar...

Ezan okunurken müzik dinlemek günah mı sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Detaylar haberimizde...

EZAN OKUNURKEN MÜZİK DİNLEMEK GÜNAH MI?

“Ezanı duyduğunuzda siz de müezzinin dediklerini deyin/tekrar edin.” (Müslim, Salat, 7) hadisi sahihtir.

Bu hadise dayanarak Hanefiler Ezanı dinleyip icabet etmenin vacip olduğunu söylerler, çünkü emir "vücup" ifade eder. Malikilerden bazıları ve Zahirilerin mezhebi de budur.

İmam Malik, Şafii, Ahmed ve Hanefilerden Tahavî'nin de içinde bulunduğu cumhura göre sözle icabet vacip değil, müstehaptır. (bk. Nevevi, Şerhu Müslim; İbn Hacer, Fethu'l-Bârî ilgili hadisin şerhi; Aynî, Umdetü’l-kari IV/280)

- Müziğin bizzat kendisi hakkındaki tartışmalara girmiyoruz. Ancak genel bir kural olarak şunu söyleyebiliriz:

İslam dininin en büyük bir şeairi olan ezan okunurken, tahkir için yani ezanı basit göstermek için, kişinin konuşmasının tonunun yükseltmesi, gürültü çıkarması veya müzikle cevap verir gibi onu seslendirmesi, günahın ötesinde dini bir risk taşır.

Böyle habis bir amaç yoksa, dini risk de yoktur. Fakat yine de Ezan-ı Muhammediye saygısızlık olduğundan bir vebalden hâli değildir.

Özellikle ezanı dinlemeyi vacip kabul eden Hanefilere göre bunun mesuliyeti daha da büyüktür.

Dışişleri Bakan Yardımcılığı'na atanan Burhanettin Duran kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz kimdir? Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayşe Berrin Ekinci kimdir?
Sonraki Haber