Erol Evcil’e yapılan Demir Yumruk operasyonu demir fiyatlarını düşürdü mü? Uzmanı açıkladı

Türkiye geçtiğimiz hafta iki önemli gelişmeyi biribirinden bağımsız ama eş zamanlı olarak yaşadı. İlki Demir Yumruk adı verilen operasyonla Erol Evcil’in gözaltına alınması oldu. Bazı kesimler bu operasyonla demir fiyatlarının düştüğünü öne sürdü. Erol Evcil’e yapılan Demir Yumruk operasyonu demir fiyatlarını düşürdü mü? Konunu uzmanıdan Süperhaber'e özel açıklama.

Türkiye geçtiğimiz hafta iki önemli gelişmeyi biribirinden bağımsız ama eş zamanlı olarak yaşadı. İlki Demir Yumruk adı verilen operasyonla Erol Evcil’in gözaltına alınması oldu. Bazı kesimler bu operasyonla demir fiyatlarının düştüğünü öne sürdü.

Ancak demir fiyatını düşüren asıl etken dünyada hurda çelik üretiminin düşmesi oldu. Türkiye gibi yıllık 42 milyon ton demir çelik üreten dev bir ekonomide, Evcil operasyonu nedeniyle demir fiyatının düşmesinin imkansız olduğunu söyleyen uzmanlar, asıl nedenin dünya hurda çelik üretimi olduğunu söyledi.

Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, dünyada çelik üreticilerinin üretiminin düşmesi sonucu, demir fiyatının Türkiye’de 600 dolardan 380 dolarlara gerilediğini son dönemde yeniden artış trendine girdiğini söyledi. Yayan, “Söz konusu operasyon ile demir fiyatının düşmesi imkansız. Düşüşün nedeni hurda demire olan talep azlığıdır. Bunun da nedeni dünya çelik üretiminin düşmesi” dedi.

Merkezi Brüksel'de bulunan Dünya Çelik Birliği’nin (Worldsteel), nisan ayı ham çelik üretimi verileri de bu gelişmeyi teyit ediyor. Buna göre, küresel ham çelik üretimi, nisanda 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 5,1 azalarak 162,7 milyon tona geriledi.


Söz konusu dönemde Çin'in üretimi yüzde 5,2 azalarak 92,8 milyon tona düştü.
Japonya'nın üretimi yüzde 4,4 azalarak 7,5 milyon, Almanya'nın üretimi yüzde 1,1 azalışla 3,3 milyon, ABD'nin üretimi de yüzde 3,9 düşüşle 6,9 milyon tona indi.
Türkiye'nin ham çelik üretimi ise nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak 3,4 milyon tona yükseldi.


Söz konusu dönemde çelik üretiminin Brezilya'da yüzde 4 azalarak 2,9 milyon tona gerilediği ve İran'da yüzde 20,7 azalarak 2,2 milyon tona indiği tahmin ediliyor.
Bu arada, Ocak-Nisan döneminde küresel ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 azalarak 619,1 milyon tona geriledi.

Altın fiyatlarında hafta sonu hareketliliği! 20 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! Akaryakıt fiyatlarında son durum! İşte güncel fiyatlar
Sonraki Haber