Elektronik sigara sağlıklı mı? Uzmanlar bu aroma konusunda uyardı!

Elektronik sigara sağlıklı mı? diye merak ediyorsanız, yapılan bir araştırma, e-sigara likitlerine belirli bir aromanın daha fazla buhar partikülüne yol açtığını ve kullanıcılarda daha kötü akciğer fonksiyonuyla bağlantılı hastalıklara yol açtığı ortaya çıktı.

Bahsi geçen çalışmada insan nefesini ve elektronik sigara davranışını taklit eden bir robot kullanıldı. Bu robot , mentollü elektronik sigaraların yaş, cinsiyet, ırk ve cinsiyet gibi faktörlere göre ayarlandıktan sonra bile mentollü sigara içmeyenlere kıyasla daha sığ nefesler ve daha zayıf akciğer fonksiyonu sergilediğini gösterdi. 

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada Pittsburgh Üniversitesi araştırmacıları, nane aromalı e-sigara likitlerinin daha fazla toksik buhar partikülü ürettiğini ve bunun da tiryakilerin akciğer fonksiyonlarının azalmasına yol açtığını buldu.

Bu sonuca, insan solunumunu ve elektronik sigara alışkanlıklarını simüle eden özel yapım bir robotik sistem kullanılarak ulaşıldı. Araştırma, ticari olarak temin edilebilen mentollü e-sigara likitlerinin, mentolsüz likitlere kıyasla artan sayıda zararlı mikropartikül ürettiğini gösterdi.

Araştırmanın çalışma yazarı Kambez H. Benam, "Pek çok insan, özellikle gençler, elektronik sigaranın güvenli olduğunu yanlış bir şekilde varsayıyor, ancak nikotin içermeyen elektronik sigara karışımları bile ciğerlere potansiyel olarak zarar verebilecek birçok bileşik içeriyor" dedi.

"Bir şeyin gıda olarak tüketilmesi güvenli olması, solumanın güvenli olduğu anlamına gelmez."

"Netanyahu ve çetesi hesap verecek" Türkiye’nin Afrika imajı zirvede! Düğüne gitmek üzere çıkan araç şarampole devrildi: Yaralılar var
Sonraki Haber