E-Arşiv İade Faturası Nasıl Kesilir?

E – Arşiv fatura uygulamasının hayata geçmesinin ardından birçok ticari işletme için avantaj sağlandı. Peki, e-arşiv iade faturası nedir, nasıl kesilir? İşte detaylar…

e-arşiv iade fatura örneği incelendiğinde basit birkaç adımda iade faturası kesme işlemlerinin tamamlandığı görülmektedir. Günümüzde özellikle online alışverişlerin artmasının ardından son derece yaygınlaşan ve ticari işletmeler için hızlı ve güvenli şekilde fatura kesme süreçlerinin tamamlanmasının sağlaması açısından oldukça avantajlı bir uygulama olarak görülmektedir. Müşterinin satın aldığı ürünü iade etmesi durumunda kesilen iade faturalarında da bu sistem kullanılabilmektedir.

E – arşiv iade faturası keserken öncelikle faturanın görünür kısmında ‘’iade faturasıdır’’ ibaresine yer verilmesi gerekecektir. Sisteme giriş yaptıktan sonra fatura kesme ekranını açarak iade faturasının kesilmesi mümkündür. Fatura tipi bölümünden ‘’iade’’ seçeneği işaretlendikten sonra istenen diğer bilgiler girilir. E-Arşiv iade faturası gelişen internet ve teknoloji sayesinde kısa sürede yapılabilmektedir.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E – Arşiv fatura Türkiye’de kısa süre önce uygulanmaya başlayan ve işletmeler açısından birçok fayda sağlayan bir sistemdir. Elektronik fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kişi ve kurum arasındaki kağıt fatura işlemleri ve saklanmasının elektronik ortama taşındığı fatura türü olarak öne çıkmaktadır. e – Arşiv faturaya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

E – arşiv ve e – fatura arasında ise çeşitli farklar bulunmaktadır. Sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e – Fatura gönderilebilir ve alınabilir. E – arşiv ise e – fatura kapsamının dışında kalan firma ve tüketicilere kesilen fatura türüdür. Elektronik ortamda düzenlenen ve ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanması ve ibraz edilmesini sağlar. İşletmeler açısından fatura süreçlerini kolaylaştırması sayesinde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.  

İade Faturası Nedir?

İade faturası en basit haliyle bir müşteri tarafından satın alınan malın satıcıya iade etmesi halinde kesilen fatura tipidir. Herhangi bir malın tamamı veya bir bölümünün iadesi için uygulanabilir. Elektronik ortamda hazırlanacak iade faturaları ise bu kapsamda e – arşiv iade faturası kapsamında değerlendirilmektedir. Sistem üzerinden düzenlenecek iade faturaları ile kısa sürede işlem yapılmaktadır. E-Arşiv iade faturası kapsamında işlem yapmak isteyenlerin sistem üzerinden basit birkaç adımı takip ederek iade fatura oluşturmaları mümkündür. 

E-Arşiv Fatura Nasıl ve Nereden Kesilir?

İade faturası e – Arşiv fatura kesme işlemleri için ticari firmaların ilgili evrak ile başvurularını yapmaları gerekmektedir. Kamu Sertifikasyon Merkezine başvuruların yapılmasının ardından mali mühür işlemleri için belirli bir süre beklendikten sonra e – fatura işlemlerine geçme işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Büyük ticari faaliyetleri gerçekleşen firmalarda muhasebe birimleri tarafından e  - fatura takipleri de yapılmaktadır.

Türkiye’de Temmuz 2021’den itibaren uygulanmaya başlayan e – arşiv uygulaması 2022 yılı itibariyle zorunlu hale gelmiştir. Şahıs şirketleri için e imza alarak e – fatura işlemlerinin başlatmaları sağlanmaktadır.

E – Fatura İade Süresi Ne Kadar?

e-fatura iade süresi kapsamında E – Fatura İptal ve İtiraz Portalı üzerinden 8 gün içinde karşı tarafın onayı ile iptal işlemleri yapılabilmektedir. Ticari e – faturalarda ise ret uygulama yanıtı kapsamında yine 8 gün içinde ret yanıtı verilebilmektedir. 8 günlük sürenin aşılması halinde ret uygulama yanıtı üzerinden işlem yapılması mümkündür.

Mevcut uygulama kapsamında e – fatura kapsamında alıcı iptal yetkisine sahip değildir. Sadece gönderici tarafından GİB portalı üzerinden iptal edilebilir. Alıcılar ise iade faturası alarak faturayı muhasebe kayıtlarından çıkarmak, noter veya KEP sistemi ile itirazda bulunarak işlem gerçekleştirmesi mümkündür. E-Arşiv iade faturası kapsamında her iade işlemine göre farklı adımlar izlenebilir.

Meteorolojiden İstanbul için sağanak yağış uyarısı! Meteorolojiden 34 il için kuvvetli yağış uyarısı! Konya'da gece vakti deprem!
Sonraki Haber