Dünyadaki herkes aynı anda zıplasaydı ne olurdu? Dünya hareket edebilir mi?

Gezegendeki herkes aynı anda zıplasaydı ne olurdu? Dünya hareket edebilir mi veya gezegenimizin dönüşü yavaşlar mıydı?

'Dünya'daki herkes aynı anda zıplasaydı ne olurdu?' sorusunun cevabını cevaplamak için uygulanması gereken deney imkansız olduğu için cevabı kesin olarak cevaplayamayız. Fakat bununla birlikte, birkaç kişi soruyu araştırdı ve bir fizikçi, ev sahibi gezegenimizi en azından geçici olarak küçük bir kesirde değiştirebileceğimizi hesapladı.

BBC'nin Dünya Laboratuvarı (Earth Lab) için gerçekleştirilen bir deneyde, bilim muhabiri ve sunucu Greg Foot, 50.000 kişilik bir kalabalığın aynı anda zıplamasını sağlayarak soruyu cevaplamaya çalıştı ve yerdeki depremi 1,5 kilometre uzaklıktan ölçmeyi başardı.

Foot videoda, "Biraz matematikle bunu ölçeklendirebilir ve Dünya'nın etrafındaki herkes aynı anda zıplasaydı ne olacağını ve bunun Dünya'nın dönüş hızını değiştirip değiştirmeyeceğini görebilirim" diyor.

Depremler , eğer yeterince büyüklerse, Dünya'nın dönüş hızını etkileyebilir. 2011'de Japonya'yı vuran büyük deprem, Dünya'nın dönüşünü biraz hızlandırdı ve günlerimizi yaklaşık 1,8 mikrosaniye kısalttı . Bu nedenle Foot, herkes aynı anda zıplarsa, Dünya'nın dönüşünü etkileyebileceğimiz fikrine inanıyordu.

Gerçekten de ekip, bir buçuk kilometre öteden Richter ölçeğine göre 0,6 büyüklüğünde bir deprem tespit edebildi. Ancak bunu büyüttüğünde bunun yeterli olmadığını anladı.

Foot şunları söyledi:

"Depremler, en az sekize ulaşana kadar gezegenin dönüşünü etkilemez ve bunun için şu anda gezegende yaşayandan yedi milyon kat daha fazla insana ihtiyacınız olacak. Yani şehir efsanesi tamamen yanlış. Herkes aynı anda zıplarsa gezegeni değiştiremezsiniz; ne kadar hızlı döndüğünü bile değiştiremezsiniz."

Ama gezegeni hiç hareket ettirebilir miyiz? Fizikçi Rhett Allain'in buna bir cevabı var . Allain, insanların ve çocukların ortalama ağırlığını ve Dünya'nın kütlesini hesapladı. Herkesin 0,3 metre zıpladığını ve birbirini iptal eden sıçramaları önlemek için aynı yerde zıpladığını varsaydı varsaydı.

Allain, o sırada yaşayan 7 milyar insana dayanarak, Dünya'nın tek bir hidrojen atomunun yarıçapının yaklaşık yüzde biri oranında hareket edeceğini hesapladı.

SELVİ’DEN OSMAN KAVALA SAVUNMASI: KİMLER İÇİN ‘ZIRVALIYORLAR’ DEDİ? Yusuf Yazıcı'nın yeni adresi belli oldu Kurban kesim bedelleri açıklandı
Sonraki Haber