Dünya bu ameliyatı konuşuyor: Domuz kalbi insana başarıyla nakledildi!

Tıp dünyasında çığır açan bir gelişme yaşandı. ABD'de hayatta kalma mücadelesi veren bir hastaya domuz kalbi nakledildi. Başarılı operasyon sonrası hastanın durumu hakkında açıklama yapan cerrahlar, gayet iyi olduğunu duyurdu. Doktorlar böyle söylese de ameliyatın gerçekten başarılı olup olmadığını ise zaman gösterecek.

Tıp dünyasında on yıllardır devam eden 'Hayvan organları kullanılır mı?' araştırmasında devrim niteliğinde bir olay yaşandı. 

İNSAN VÜCUDU HEMEN REDDETMEDİ

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi doktorları, yapılan bu ameliyat ile genetiği değiştirilmiş hayvandan alınan bir kalbin, insan vücudunda hemen reddedilmediğinin görüldüğünü söylüyor.

HASTANIN OĞLU: ÖLMEKTE OLDUĞU İÇİN BAŞKA ŞANSI YOKTU

Euronews'te yayınlanan ve AP'den aktarılan habere göre, 57 yaşındaki David Bennett adındaki hastanın oğlu, babasının bu ameliyatın başarılı olup olmayacağından emin olmadığını, ancak ölmekte olduğu için başka şansı da olmadığını söyledi.

ÖLÜM VE AMELİYAT ARASINDA SEÇİM

Ameliyattan bir gün önce konuşan David Bennette ise "Bu ya ölümü ya da ameliyatı seçme tercihiydi. Ben yaşamak istiyorum. Biliyorum bu, karanlığa kurşun sıkmak gibi ama bu benim son tercihim." dedi. Ameliyattan sonra Bennett, bir kalp-akciğer makinesine bağlıydı ancak kendi başına nefes alabiliyordu. Yakın gözlem altında bulunan Bennett'in kalbinin tam olarak nasıl çalışacağını görmek için önümüzdeki günler kritik olacak. Nakil için az sayıda insan organı bağışlandığı için bilim insanları, hayvan organlarının nasıl kullanılacağı konusuna daha fazla eğilmeye başladı.


TIP DÜNYASINDA UMUT VERİCİ BİR AMELİYAT

Maryland Üniversitesi bilimsel araştırmalar direktörü Muhammed Mohiuddin, "Bu işe yararsa, bekleyen hastalar için sonsuz bir tedarik imkanı ortaya çıkacak" dedi. Ancak bu tür nakil girişimleri daha önce genelde hastaların vücutları hayvan organını hemen reddettiği için başarısız oldu. Bu sefer Maryland Üniversitesi cerrahları, hücrelerinde, organın hemen reddedilmesine neden olan bir şekeri çıkararak genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi kullandı. Geçen yıl bilim insanları, başka bir canlı türünden insana organ nakli konusunda yeni bir çığır açan gelişmeye imza atmıştı. Genetiği değiştirilmiş bir domuzda geliştirilen böbreğin insan vücudunda sorunsuz çalışmaya başlamıştı.

Murant adam Jayden Oosterwolde! Sezonu kapattı derken, geri döndü! İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 80’e ulaştı "Sorun iadeiziyaret adımıyla çözüldü"
Sonraki Haber