Dolar ve euro hakimiyeti bozuluyor!

ABD'nin en büyük bankalarından biri olan Morgan Stanley müdürü ve ekonomist Stephen Jen, Çin yuanı, euro ve ABD dolarının "üç kutuplu" bir rezerv para birimi konfigürasyonu oluşturmasıyla, bu hakimiyeti tamamen kaybedeceğini söyledi!

Dünyaca ünlü ekonomist Stephen Jen, birden fazla para biriminin ABD dolarının sağladığı hakimiyetini kıracağını düşünüyor.

Eski Morgan Stanley direktörü, ABD dolarının dünyanın rezerv para birimi statüsünü "endişe verici bir hızla" kaybettiğini belirttikten sonra, dedolarizasyon eğiliminin muhtemelen devam edeceğini söyledi. Ancak, muhtemelen dolar dışı bir para biriminin dolardan daha büyük bir pazar payına sahip olduğu bir noktaya gelmeyeceğini belirtti.

Jen, açıklamasında şunları söyledi "Büyük olasılıkla, tek kutuplu bir rezerv para birimi dünyasından çok kutuplu bir dünyaya evrileceğiz."

Ekonomist, diğer tüm para birimlerinin uluslararası para birimleri olarak kusurları olduğuna ve doların hakimiyetine potansiyel olarak meydan okuduklarına dikkat çekti. Bununla birlikte, bir haber kaynağı paylaşarak şu sözlerle durumu açıkladı: "Ama tahmin etmem gerekirse, ve kabaca eşit mevcudiyete sahip olmalı. Böyle bir 'üç kutuplu' rezerv para birimi konfigürasyonu da mantıklı olacak ve üç bloğun ekonomik ağırlığıyla daha uyumlu olacaktır."

Bunun yanı sıra artan sayıda insan, ABD dolarının küresel rezerv para birimi statüsünü kaybetmesiyle ilgili endişelerini dile getiriyor. Ekonomist Nouriel Roubini dünyanın ABD dolarına alternatif olarak Çin yuanı ile iki kutuplu bir küresel rezerv para birimi sistemine geçmesini bekliyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde, bu hafta başlarında ABD dolarının rezerv para birimi statüsünün artık hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Bu nasıl sol? CHP'li Afyonkarahisar'da faşist uygulama... İran'a ait askeri üsse hava saldırısı! Irak'ta peş peşe patlamalar Ömer'den Cemre'ye Zübeyde Hanım'ın Atatürk'e söylediği ninni olay oldu
Sonraki Haber