Depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

Bültende, bazı basın yayın organlarında yer alan, "Çin'den arama kurtarma faaliyetleri için Türkiye'ye gelen kişinin, cami ve Kur'an-ı Kerim'le çekilen fotoğrafları yapay zekayla üretilmiş" iddialarının gerçek dışı olduğu belirtildi.

İddiaya konu haberde geçen Jun Cang isimli kişinin, arama kurtarma faaliyetleri için Malatya'ya geldiği aktarılan bültende, Yeşilyurt ilçesi yetkililerinden, şahsın camiye gittiği ve elinde Kur'an-ı Kerim'le fotoğraf çektirdiğinin tespit edildiği vurgulandı.

İddiaya konu fotoğrafların ham hallerine ulaşıldığı, Jun Cang'la başka görüşmelerden de fotoğrafların elde edildiği kaydedilen bültende, "ODTÜ Siber Güvenlik alanında öğretim üyesi Doç. Dr. Cihangir Tezcan, elimizdeki ham fotoğrafları incelemiştir. Bu incelemenin sonunda, kişilerin fotoğrafa eklenmesinin olası görünmediğini belirtmiştir. Tezcan, gönderdiğimiz diğer fotoğrafta ise (basın yayın organlarında yayımlanan) bariz oynamaların olduğunu tespit etmiştir." bilgisine yer verildi.

"İspanya'dan gelen 639 personel halen çalışmalarına devam etmektedir"

İspanya'dan gelen kurtarma ekibinin Türkiye'den ayrılmasıyla ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan, "Dozerler ve iş makineleri enkaza dalıyor. Kurtarma çalışması yapılmıyor. O yüzden ülkeyi terk ettiler" iddiasının da gerçek dışı olduğunun altı çizilen bültende, şunlar ifade edildi:

"Bölgede arama kurtarma faaliyetleri devam etmektedir. İddiaların geçtiği röportaj, afetin 7'nci gününde yayımlanmıştır. 10'uncu günde arama kurtarma çalışmaları sonucu enkaz altından insanların kurtarılması, iddiaları tamamen çürütmektedir. İspanya'dan gelen 788 arama kurtarma personeli bölgelere dağıtılmış, çalışmalarını tamamlayan 'hafif arama kurtarma' ekiplerinden bazıları ülkelerine geri dönmüştür. İspanya'dan gelen 639 personel halen çalışmalarına devam etmektedir."

19 Mayıs neden kutlanıyor? 19 Mayıs anlam ve önemi... Survivor All Star'da gecenin kazananı kim oldu? İşte yeni fragman En güzel 19 Mayıs sözleri! Atatürk'ün 19 Mayıs ile ilgili sözleri En güzel 19 Mayıs resmi ve kurumsal mesajları! 19 Mayıs ile ilgili şiirler! 2,3,4 kıtalık 19 Mayıs şiirleri! 19 Mayıs sözleri! En güzel 19 Mayıs pano yazıları!